Chřipková epidemie útočí: Jak na pořádný vývar, který vás vyléčí?

28. ledna 2019 Pavel Dvořák
Pixabay
Pixabay

Zima je všude kolem nás a nejkrásnější pohled na sněhovou nadílku za okny je od talíře voňavého a silného vývaru. Ten nejen udělá váš den příjemnější, připraví tělo na zimu venku a v neposlední řadě nás vysvobodí ze spárů chřipky, která je právě na hranici epidemie.

Na svůj vzhled příliš nenaláká – ona „zakalená“ voda je ale prosycená živinami a neviditelnými vojáčky, kteří útočí na viry a bakterie. Vývar zmírňuje příznaky nachlazení a nejen to. Lidskému tělu prospěje rovnou sedmkrát! 

Pojďte se podívat na to, jakým způsobem může vývar posílit naše zdraví.

Léčí nachlazení

Má váš drahý rýmičku a už se to nedá poslouchat? Nadopujte ho vývarem! Podle jedné studie může kuřecí polévka zmírnit infekce a zahnat chřipkové viry.

Tlumí zanícení a bolest kloubů

To díky látce zvané glukosamin, která stimuluje tvorbu kolagenu, jenž zmírňuje bolest a pomáhá s regenerací opotřebovaných kloubů. Obsažený arginin zase přispívá k léčbě zánětů.

Podporuje růst a obnovu kostí

Vývar je plný živin, od vápníku po hořčík a fosfor. A právě jmenované sloučeniny podporují zdravé fungování našich kostí.

Zlepšuje zažívání

Želatina obsažená ve vývaru se v našem těle semkne s trávicími šťávami, čímž zrychlí náš metabolismus.

Zklidňuje tělo

Vývar na dobrou noc? Výtečná volba. To díky aminokyselině glycinu, která zklidňuje tělo a mysl a připravuje nás na spánek.

Je lepší než doplňky stravy

Vývar je napěchovaný živinami, které zůstanou díky pomalému vaření uchovány.

Propůjčuje pleti, nehtům a vlasům krásu

Kolagen a želatina odjakživa patřily k osobním vizážistům lidské krásy. Nehty posílí, vlasy popoženou v růstu a pleť uzdraví.

A teď si vývar připravte co nejjednodušeji a nejlevněji:

Na základní kuřecí vývar budete potřebovat:

1 celé kuře

4 l studené vody

2 lžíce octa

1 velkou, nahrubo nasekanou cibuli

2 nahrubo nakrájené mrkve

3 řapíky celeru

1 svazek pažitky

Umístěte všechny ingredience do hrnce s vodou a přiveďte ji k varu. Průběžně sbírejte pěnu, která se bude objevovat na hladině. Snižte teplotu varu a nechte vývar probublávat 24 hodin. Přidejte pažitku 10 minut před koncem varu. Nakonec vývar přeceďte. Nezapomeňte na ocet, který uvolňuje živiny z kostí přímo do polévky.