Cukroví i pro celiaky: Nenechte si lepkem zkazit Vánoce

Cukroví i pro celiaky: Nenechte si lepkem zkazit Vánoce
Zdroj: Pixabay.com

Ráda byste si užila svátky tak jako všichni ostatní, ale nemůžete? Zákeřný lepek vás chce ochudit o vánoční pohodu, vyskytuje se totiž ve většině obilovin, ze kterých se vyrábí cukroví. Nezoufejte, sladké hody si můžete dopřát i vy, jde to i bez lepku!

Petra Járková
Petra Járková 02. 12. 2019 10:00

Za posledních pár let lidí s citlivostí vůči lepku přibylo. Látka, která způsobuje alergické reakce, se nachází v pšenici, žitě, ječmenu i ovsu. Jediným způsobem, jak se s lepkem dá bojovat, je právě jeho kompletní vyřazení.

Bezlepková dieta

Tzv. bezlepková dieta ale nespravedlivě ochuzuje mnoho lidí nejen o spoustu dobrot, ale i „normálního“ jídla. V Česku je to okolo 100 tisíc obyvatel, kteří si musí pokaždé číst složení a „obtěžovat“ obsluhu restaurace s podrobným popisem ingrediencí v jídle.

Připravená směs

Vánoční mlsání pro celiaky se dá vyřešit dvojím způsobem. Jestliže se vám nechce trávit v kuchyni mnoho času, můžete si koupit hotovou bezlepkovou směs. Prodejci myslí i na tuto variantu, ovšem počítejte s tím, že se vaší peněžence značně ulehčí.

Bezlepkové cukroví

K dispozici jsou i recepty, ze kterých připravíte bezlepkové cukroví. Ingrediencí bývá rýžová nebo kukuřičná mouka. S popularizací kulinářství na sociálních sítích zajisté nebudete mít problém naleznout mnoho zdravých bezlepkových receptů. Stačí se porozhlédnout po pár instagramových účtech.

Mouka jiných vlastností

Když už se do pečení bez lepku pustíte, pamatujte, že rýžová ani kukuřičná mouka nemají stejné vlastnosti jako ta klasická. Bezlepková mouka nasává více vody, proto, pokud máte tradiční recept, počítejte s tím, že byste měla použít asi o 1/10 menší množství mouky, než je uvedeno v receptu. Prášku do pečiva naopak dvakrát tolik.

Křehčí a drobivé těsto

Další, na co byste si měla dát pozor, že těsto je kvůli absenci lepku mnohem křehčí a drobí se. Nešetřete tedy na oleji, jogurtu, medu či vejcích. Do trouby andělíčky, zvonečky, sněhuláky a stromečky nedávejte jen na plechu, ale podložte je pečicím papírem. Budou se vám poté lépe sundávat.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články