Cukroví ze tří ingrediencí, se kterým vyzrajete na předvánoční shon

Cukroví ze tří ingrediencí, se kterým vyzrajete na předvánoční shon
Zdroj: Pixabay.com

Sehnat dárky pro rodinu, vycídit domov, stihnout uzávěrky... Žena má před Vánoci vždy plné ruce práce. Volného času zbývá poskrovnu – a věnuje ho pečení. Přitom odsouvá bokem to nejdůležitější – rozjímání za zvuku koled a nasávání vánočních vůní. Užijte si letos Vánoce jinak, intenzivně a beze spěchu. Upečte jednodušší, zato stejně lahodné cukroví a... relaxujte.

Jana Jánská
Jana Jánská 04. 12. 2016 22:27

Skořicové spirály                 

Počet porcí: 10 až 15 ks

Ingredience: Listové těsto + krupicový cukr + mletá skořice

Postup: Předehřejeme si troubu na 180 °C. Vyložíme plech pečícím papírem. Rozválíme listové těsto a hustě ho posypeme cukrem a skořicí. Stočíme ho a nakrájíme na 2,5 cm široké šnečky. Pečeme 8 až 10 minut, vypneme troubu a necháme dojít.

Mátové Oreo placičky

Počet porcí: cca 40 ks

Ingredience: 20 sušenek Oreo + 1 lžička mátového extraktu + 230 g polosladkých čokoládových peciček

Postup: Rozdělíme Oreo na poloviny a seškrábeme krém. Plech vyložíme pečícím papírem. V mikrovlnné troubě rozehřejeme čokoládové pecičky. Jakmile se čokoláda rozpustí, přidáme mátový extrakt. Sušenky máčíme v mátové čokoládě, vyskládáme na pečící papír a necháme ztuhnout.

Křehké máslové sušenky

Ingredience: ½ hrnku nesoleného másla (mělo by mít pokojovou teplotu) + ¼ hrnku a 1 lžíce cukru + hrnek mouky (+ něco na posypání – vlašské ořechy, kustovnice čínská, čokoládové pecičky, mandle, pistácie, hrubozrnná sůl, džem…)

Postup: Předehřejeme si troubu na 160 °C a vyložíme dva plechy pečícím papírem. Pomocí elektrického mixéru nebo silné ruky zpracováváme máslo do konzistence krému asi minutu (mělo by zbělat). Dalších pět minut zapracováváme cukr dohladka – směs by měla připomínat máslový krém.

Odložíme mixér a pomocí stěrky pomalu vmícháme máslo do mouky. Směs by měla být velice jemná. Uždíbneme těsto o velikosti vlašského ořechu, uděláme z něj kouli, přemístíme ji na pečící papír a palcem stlačíme tak, aby vznikla placička. Doprostřed umístíme ořechy, marmeládu, cokoliv dle libosti. Pečeme 12 až 18 minut nebo dokud placičky neztuhnou a nezačnou jemně zlátnout. Necháme vychladnout 10 minut a poté je pomocí špachtle přemístíme na mřížku.

Red Velvet sušenky

Ingredience: 510 g směsi na korpus Red Velvet + 2 vejce + 1/3 hrnku rostlinného oleje

Postup: Všechny ingredience dobře promícháme. Pokud bude směs příliš suchá, přidáme trochu vody. Předehřejeme si troubu na 190 °C. Pomocí 2,5cm naběračky vytvarujeme na pečící papír sušenky. Pečeme 7 minut nebo dokud nezačnou sušenky na okrajích hnědnout. Necháme je ještě minutu chladnout a poté je přemístíme na mřížku.

Maršmelounová kolečka

Počet porcí: 12 ks

Ingredience: 6 grahamových sušenek + 6 velkých maršmelounů + 12 ks čokoládových bonbonů ve tvaru špiček

Postup: Sušenky nalámeme na polovinu. Pomocí kulatého kovového vykrajovátka o průměru 5 cm vytvoříme z rozpůlených sušenek kolečka. Maršmelouny rozpůlíme. Nastavíme troubu na režim grilování a rošt umístíme co nejníže. Sušenková kolečka vyskládáme doprostřed plechu a na každé položíme rozpůlený maršmeloun lepkavou částí směrem dolů.

Plech umístíme pod gril a čekáme, až maršmelouny zezlátnou. Ideálně zapneme světlo a u trouby stojíme – maršmelouny se opečou rychle. Ihned je vytáhneme z trouby a opatrně vtlačíme čokoládový bonbon doprostřed každého maršmelounu. Servírujeme teplé.

Zdroj: The Comfort of Cooking / A Cup of Jo / Pink When

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články