Dá se na proteinových tyčinkách zhubnout? Teoreticky ano. Ale pozor na cukr

Za proteinovou tyčinku je dobré si připlatit. U těch levnějších nekonzumujete konzumujete pouze cukr
Zdroj: pixabay
Levné proteinové tyčinky jsou plné cukrudokáží zahnat hlad. Nicméně se používají pouze jako doplněk stravyjsou určené spíše sportovcům

Výborně zasytí a dokážou nahradit klidně i celý oběd, když ho nestíháme. Koupit se dají opravdu všude. V lékárnách a v drogeriích na ně narazíte často. Proteinové tyčinky skvěle zaplní, ale mají i jednu velkou nevýhodu. Obsahují mnoho cukru.

Redaktor
Redaktor 16. 05. 2018 10:25

Když se na trhu proteinové tyčinky objevily, všichni zajásali. Konečně něco, co zažene hlad a přitom si člověk udrží svou váhu a netloustne. Vlastně tomu tak je. Proteinové tyčinky se skvěle hodí, když musíte například na jednání a nestíháte jít na oběd. Misto toho, abyste se mučili hlady, dejte si raději proteinovou tyčinku, která hlad opravdu zažene. Na tyčinkách ovšem nelze být neustále. Když si přečtete informace na obalu, zjistíte, že proteinové tyčinky rozhodně plnohodnotnou náhradou stravy nejsou.

Hubnout při nich moc nejde

Je potřeba vědět, že proteinové tyčinky v sobě obsahují velké množství cukru. Jsou hodně kalorické, takže jako náhražku čokolád během své diety je opravdu nepoužívejte.

Nejtučnější jsou proteinové tyčinky z drogerií

Tyto tyčinky koupíte především v drogeriích. Lze je koupit za cenu kolem 17 Kč. Jsou nejlevnější, ale zároveň také nejtučnější. Ve složení nicméně na prvním místě nenajdete proteiny, nýbrž glukózo-fruktózový sirup. Převedeno na váhu, najdete tu zhruba patnáct gramů bílkovin a dvacet gramů cukrů.

Za kvalitu je dobré si připlatit

Na proteinových tyčinkách se dá teoreticky opravdu zhubnout. Jen musíte vědět, které kupovat. S kvalitou roste i cena. V proteinových tyčinkách, které koupíme ve specializovaných prodejnách nebo ve zdravé výživě najdete na prvním místě proteinový koncentrát (syrovátkový proteinový izolát, izolát mléčných bílkovin) a až na druhém místě cukry. Jde o kvalitní tyčinky, za které si budete muset připlatit. Ceny se pohybují okolo padesáti korun za 60 g. I tak je vždy lepší číst si složení na obalu.

Kolik tyčinek můžeme sníst za den?

Proteinové tyčinky jsou určené především pro sportovce. Dát si je však můžete i vy. Optimální dávka není úplně stanovena. Evropský úřad pro konzumaci potravin ale uvádí, že je optimální konzumovat 0,83 gramu bílkovin na jeden kilogram tělesné hmotnosti denně. Jiní, kteří odvíjejí svá doporučení pro příjem bílkovin od zkonzumované energie, pro ně stanovují rozmezí od 10 až do 35 % z denního příjmu energie.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články