Dietní šumivé limonády ztrojnásobují riziko demence a mrtvice

24. Dubna 2017
Už dřívější studie odhalily destruktivní vliv umělých sladidel na krevní cévy.
Zdroj Huffingtonpost.com
Dietní kola je vždycky lepší než klasická, nebo ne? Bostonští vědci musí po dokončení velké studie nesouhlasit. Zatímco sycené limonády obsahují velké množství cukru, jejich odlehčené verze zase umělá sladidla… která se podílí na rozvoji demence.

A to šokující měrou – denní konzumace dietních limonád toto riziko ztrojnásobuje.

To ale není povel k návratu ke sladkým ekvivalentům. Odborníci zdůrazňují, že jejich vliv na rozvoj mrtvice a demence dosud není vědecky podložen.

Pijte vodu a nízkotučné mléko, vyzývají experti

Výzkumníci z Bostonské univerzity přinesli tyto závěry po dlouholetém monitorování více než 4 000 lidí nad 45 let. Sedm let sledovali jejich stravovací návyky. A další dekádu analyzovali jejich zdravotní stav.

Konzumenti alespoň jednoho uměle doslazovaného nápoje denně měli 2,9krát větší pravděpodobnost rozvoje Alzheimerovy choroby. A byli třikrát náchylnější k postižení mozkovou příhodou než ti, kteří si dopřávali dietní nápoje zřídka.

Sladit cukrem, nebo aspartamem? Raději vůbec, vzkazují odborníci.
Draxe.com

Neblahý vliv dietních limonád se připisuje hlavně aspartamu. Ten spolu s dalšími umělými sladidly (např. sacharinem) poškozuje krevní cévy. Odsud je to už jen krůček k mozkové příhodě. Nebo Alzheimeru.

„Víme, že omezení přidaných cukrů je důležitou strategií k podpoře dobré výživy a zdravé tělesné váhy, a dokud nebudeme vědět víc, lidé by měli konzumovat uměle doslazované nápoje opatrně,“ řekla Rachel Johnson, bývalá předsedkyně nutriční komise American Heart Association.

„Možná hrají roli v případě cukrovky a shazování váhy, ale povzbuzujeme lidi k pití vody, nízkotučného mléka nebo dalších nápojů bez přidaných cukrů,“ dodala.

Čím více cukru, tím menší mozek

Toto doporučení podporuje i další objev bostonského výzkumu. Totiž že nápoje s vysokým obsahem cukru (ovocné džusy nevyjímaje) zhoršují paměť. A jsou celkově spojeny s menším objemem mozku.

O důvod víc se vrátit ke sladkým verzím? Prr! Stále chybí řádné studie na toto téma.
Blogilates.com

Neurolog Matthew Pase z Boston University School of Medicine ale poukazuje na opatrné zacházení s novými zjištěními.

„Naše studie ukazuje na potřebu dalších výzkumů v této oblasti vzhledem k tomu, jak často lidé pijí uměle doslazované nápoje.“

„Ačkoli jsme nenalezli žádnou spojitost mezi mrtvicí či demencí a konzumací sladkých drinků, to zajisté neznamená, že jsou zdravou variantou.“

Zdroj: The Telegraph / The Independent

Diskuze

Reklama