Ekzém zhoršuje jídlo i stres: Tato kožní nemoc trápí malé děti i nepřipravené dospělé

Citrusy stav ekzému zhoršují
Zdroj: Pixabay
Ekzém v loketní jamce bývá běžný.Mažte své děti speciální kosmetikou pro atopiky.U dospělých se ekzém většinou objeví jako první na krku.Jak vypadají různé druhy ekzému?+ 1 fotka+ 2 fotky

S prvním ekzémem se kojenec může setkat už ve třech měsících a jeho projevy kulminují od devátého do jedenáctého měsíce. Ve dvou letech dítěte se pak zpravidla přesouvá do jiných míst a během prvního stupně základní školy může zmizet úplně. Zhruba 10 % atopiků ekzém překvapí až v dospělosti, nicméně opět začíná ve stejných místech jako u dětí, tedy v oblasti hlavy a krku.

Petra Járková
Petra Járková 23. 11. 2019 07:00

Ekzém se projevuje na různých místech s rozdílnou intenzitou

Ekzém může mít mnoho podob a může postihovat různě velké plochy na rozličných místech. Atopický ekzém se projevuje svědícími a lehce šupinkovatými plochami, drobnými pupínky, ale také mokvajícími zarudlými ložisky nebo šedorůžovými plochami na kůži. Způsoby projevu ekzému často závisí nejen na místě výskytu, ale také na tom, jak intenzivně se škrábete, jak ekzém léčíte a jestli máte nějakou druhotnou infekci, která ekzém ovlivňuje. Někdy je ekzém skutečně téměř nepatrný, například pod ušními lalůčky nebo v podobě zimního olupování špiček prstů a chodidel, v jiných případech je ale každodenní záležitostí, která vás trápí a je potřeba ji řešit.

Kojenecký a dětský ekzém

Nejmenší děti mohou ekzém dostat už ve 3. měsíci života. Projevuje se především v oblasti obličeje a má formu červených pupínků a mokvání. Setkat se s ním můžete ale také na trupu a končetinách, popř. v oblastech kolem plen. Nejkritičtější období kojeneckého ekzému je od devátého do jedenáctého měsíce věku, kojenecký ekzém se vyskytuje u dětí zhruba do dvou let – poté se z obličeje přesune do loketních či podkolenních jamek nebo na zápěstí. Tím opět začínají bezesné noci a nekonečné škrábání. Dobrá zpráva je, že se dvěma třetinám dětí během prvních tříd základní školy projevy ekzému ztratí.

Ekzém v dospělosti

Pokud vás jako dítě ekzém netrápil, bohužel to neznamená, že se s ním nemůžete setkat v pozdějším věku. Zhruba 10 % atopiků začne ekzém trápit až v dospělosti. Postižená místa jsou však stejná jako u dětí, ekzém se zpravidla nejvíce projeví v oblasti obličeje a krku, jen výjimečně se pak rozšiřuje po celém těle. Mezi čtyřicátým a padesátým rokem pak může zcela vymizet. Průběh onemocnění je velmi individuální, někdy se příznaky nerozvíjejí a téměř neovlivňují každodenní život, v jiných případech se pak k ekzému přidávají další alergie a nastává tzv. „alergický pochod“, jehož součástí je astma, alergická rýma a mnohočetné alergie.

Ekzém zhoršují potraviny i stres

Ekzém může být způsoben celou řadou činitelů, k jeho zhoršení pak často vedou potraviny, kosmetické a mycí prostředky, znečištěné ovzduší, změna ročního období, ale také stres či hormonální výkyvy. První z příčin – potraviny – je třeba sledovat zejména u malých dětí už při prvním zavádění do stravy. Pokud rodiče odhalí příčiny a zjistí zhoršení třeba po rybách či citrusech, doporučuje se je okamžitě vypustit z jídelníčku.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články