Exotická dovolená v zimních měsících: Jak zvládnout nepříjemný přechod z tepla zpět do zimy?

Odleťte načerpat energii do teplých krajů
Zdroj: Pixabay
Odleťte načerpat energii do teplých krajůNepodceňte teplotu v letadle a pořádně se oblečteDůležité je jíst velké množství ovoce a zeleninyKlimatizace v letadle je občas velmi nepříjemná.+ 2 fotky+ 3 fotky

Chystáte se na dovolenou do teplých krajů? Pak si je dobré uvědomit, že až pobyt v tropech skončí, vrátíte se zpět sem, do zimních měsíců a vaše tělo na to nebude připravené. Jak tedy docílit toho, aby byl váš návrat co nejšetrnější?

Petra Járková
Petra Járková 19. 02. 2019 18:00

V zimní sezóně trpíme nedostatkem vitamínu D, což se na nás negativně odráží jak po psychické, tak po fyzické stránce. Pokud se tedy momentálně cítíte špatně, nemůžete se soustředit a změnami nálad otravujete své okolí, je to zcela normální. Podle vědců je třeba dopřávat pokožce v zimních měsících alespoň půl hodinky slunečního svitu třikrát týdně.

Vitamín D

Vitamin D totiž v těle vzniká právě působením slunečního UV záření na kůži. Vitamín D je důležitým zdrojem vápníku, který prospívá kostem a svalům a také podporuje imunitní systém. Pokud to jen trochu jde, najděte si vhodného parťáka na cesty a vyrazte dobít baterky na pláž. Na druhou stranu mohou náhlé teplotní změny imunitě i uškodit. Během pobytu a po návratu je tedy vhodné dodržovat jistá opatření.

Klimatizace

Pokud cestujete na dovolenou letadlem, je jasné, že se nevyhnete několikahodinovému pobytu v klimatizovaném prostoru. Už to není žádný med, pokud tedy víte, že často trpíte na nachlazení, vyzbrojte se šálou, svetrem nebo mikinou. Pokožce a očím zase uleví oční kapky a hydratační krém. Teplé oblečení oceníte i v letištních halách, kde také většinou jede klimatizace na plné obrátky.

Střídání teplot

Výsledkem neustálého střídání nízkých a vysokých teplot je oslabení imunity, které se v horkém podnebí může projevit například hnisavou angínou nebo jiným infekčním zánětem dýchacích cest. Lékaři doporučují udržovat teplotu v místnosti v rozmezí 21-25 °C.

Po návratu

Je třeba si také uvědomit, že rozdíl teplot po návratu domů může být třeba až 30-40 °C. Tomu je samozřejmě nutné se přizpůsobit a následující dny po návratu dbát na dostatek vrstev oblečení. Ani pro psychiku není dobré, abyste se vrátili z dovolené a hned druhý den šli do práce. Raději si ji o den dva prodlužte, abyste si pomalu zvykli na myšlenku, že se vracíte do pracovního procesu. Samozřejmě je nutné dodržovat pravidelný pitný režim a přijímat dostatečné množství vitaminů, zejména v podobě ovoce a zeleniny.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články