Glutamát pro zlepšení paměti a prevenci demence?

Průvodním symptomem demence je výrazné zhoršení paměti.
Zdroj: aarp
Glutamát je součástí asijské kuchyně.Patří mezi dochucovadla a umocňuje chuť potravin, proto se stal oblíbenou součástí řady potravinářských výrobků.Běžně se vyskytuje v instantních polévkách, v sójových omáčkách nebo například v mražených výrobcích.Potíže byly pozorovány především po snědení čínských jídel, jsou označovány jako syndrom čínské restaurace.+ 2 fotky+ 3 fotky

Je známý především svou špatnou pověstí, a to z důvodu, že jej většinou používají kuchyně s nižší kvalitou pokrmů, aby těmto dodaly chuť. Stal se tedy nežádoucí složkou číslo jedna. Japonští vědci však přišli s překvapivým zjištěním.

Redaktor
Redaktor 31. 12. 2018 00:40

Glutamát se k ochucování jídel používá už přes sto let. Je typický hlavně pro asijskou kuchyni, ne však z důvodu (ne)kvality jídla, nýbrž z důvodu historického. Jedná se o sůl aminokyseliny, které se mnozí jedinci dbající o zdravou výživu vyhýbají.

Vědci v Japonsku svým experimentálním výzkumem přišli na to, že denně podávaný glutamát zlepšuje paměť. Tento výživový strašák je totiž sodnou solí kyseliny glutamové, která je pro lidský mozek nejdůležitějším neuropřenašečem, tedy bez ní by nebyl mozek schopen přijímat informace a ostatní signály.




Právě to je symptomem začínající demence. Neurologové z japonské univerzity tvrdí, že glutamát může aktivovat hipokampus a zlepšovat paměť. Hipokampus je součástí velkého mozku a hraje důležitou roli při krátkodobém uchovávání informací, neméně významný je i pro orientaci v prostoru. Lidé, kteří mají hipokampus poškozený trpí výpadky paměti a nejsou schopni si ani žádné další informace zapamatovat.


Studie se ale stále propracovávají, žádné exaktní výsledky zatím nejsou známy. Vše se odehrává na poli domněnek. Glutamát tedy zatím stále zůstane „tím špatným“, a to hlavně z toho důvodu, že pokrmy, v nichž je přidaný tlumí pocit sytosti. Naše tělo je oklamáno a my se přejídáme a tloustneme.


Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články