Guarana: Zázračný prostředek na hubnutí i nabuzení organismu

Guarana je takový malý zázrak.
Zdroj: Wikimedia
Bílý jogurt s medem a guaranou je dobrota.Prášek ze semen guarany.Ovocný salát s medem a guaranou je dobrota.Plody guarany jsou sytě červené.+ 6 fotek+ 7 fotek

Oblíbený plod keře zvaného paulinie nápojná zaujal nejen původní obyvatele amazonských pralesů, ale také celou západní civilizaci, která ovšem guaranu polyká v tabletách nebo konzumuje prostřednictvím prášku. A to je škoda. Existují totiž i chutnější a praktičtější varianty. Jaké?

Petra Járková
Petra Járková 16. 01. 2019 10:36

Guarana roste na paulinii nápojné

Tento keřík s magickým názvem paulinie nápojná je středního vzrůstu a pochází z čeledi mýdelníkovitých. Popínavý keř může v dobrých podmínkách dorůst délky až 10 metrů. Původem je z Venezuely a severní Brazílie, ale pro svou oblíbenost se postupně rozšířil i do dalších oblastí. Kvete drobnými bílými nebo nažloutlými květy, tvořícími hrozny. Červené tobolkovité plody obsahují vždy jedno velké černé semeno. Když plody dozrávají, pukají a černé semeno vylézá z dužnaté slupky, díky čemuž pak plody připomínají oči.

Semena guarany jsou známá jako guarana nebo guaraná a hrají důležitou roli v kulturách brazilských kmenů Tupí a Guaraní. Tyto kmeny totiž věří, že rostlina má magické schopnosti, léčí střevní problémy a působí jako prostředek nabytí síly. Už po generace si vyprávějí báji o „božském dítěti“, které bylo zabito hadem a jehož oči daly vzniknout této rostlině. A právě síla a energie, které plody guarany člověku dodávají, jsou darem „božského dítěte“ lidem. V amazonských pralesích užívali příslušníci domorodých kmenů guaranu smíchanou s horkou vodou či mlékem k získání potřebné energie. Jeden šálek takto připraveného nápoje je dokázal zasytit na celý den, proto ho dnes v západní kultuře často využíváme pro podporu hubnutí.

Káva nebo guarana

Jednou z hlavních chemických složek guarany je kofein. Jeho koncentrace v semenech je poměrně vysoká, obsahují 3 až 7 procent kofeinu. Rozdíl mezi kofeinem v guaraně a kávě spočívá zejména v chemické vazbě a způsobu, jakým se kofein do organismu uvolňuje. Množství kofeinu obsažené v guaraně je přibližně čtyřikrát vyšší než v kávě. Guarana navíc obsahuje látky zpomalující vstřebávání kofeinu do organismu. Guarana se tak uvolňuje dlouhodoběji a rovnoměrněji. Nezažijete s ní okamžik krátkého intenzivního povzbuzení a následného útlumu, jako tomu bývá po šálku kávy. Nástup guarany je velmi pozvolný, kofein začíná působit zhruba hodinu až dvě po jejím požití. V organismu ovšem vydrží šest až osm hodin.

Jak konzumovat guaranu

Guarana je u nás k dostání v lékárnách, a to především ve formě tablet. Použít můžete ale také prášek z guarany, ze kterého si můžete připravit teplé i studené nápoje nebo jej využít při přípravě rychlé snídaně.

Obecně se doporučuje jídla či nápoje s guaranou užívat spíše v dopoledních hodinách. Velmi oblíbený je punč nebo čaj z guarany, rychlejší variantou je rozmíchání prášku ve vodě, džusu či ovocné šťávě, ale můžete ji také posnídat.

Vyzkoušejte tipy na rychlé a chutné snídaně s guaranou z webu Pleva.cz:

Guarana s ovocem:

Pokud vám vyhovují opravdu rychlé a vydatné snídaně, můžete smíchat jednu lžičku guarany se směsí ovoce. Výborně se s ní kombinují banán, jablka nebo hrušky.

Možná vám je prášek ze semen guarany proti srsti, proto můžete vyzkoušet daleko chutnější mňamku, naši výtečnou Guaranu v medu. Postup přípravy snídaně je prakticky stejný: ovoce nakrájíte, nasypete do misky a pokapete jednou lžičkou Guarany v medu. A už se můžete těšit na celý den.


Smoothie s Guaranou v medu

Lahodné smoothie s guaranou:

    mléko (může být i rostlinné)

    polovinu jablka

    polovinu banánu

    3 polévkové lžíce müsli nebo ovesných vloček

    1 čajovou lžičku Guarany v medu

Všechny ingredience smíchejte dohromady, přidejte obvyklé množství mléka a vše důkladně rozmixujte.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články