Horké letní dny jsou pro potraviny hotovou zkázou. Jaké jsou zásady nákupu jídla v horku a čemu se rovnou vyhnout?

13. Srpna 2018
Pavel Dvořák
Jogurty, mléčné výrobky a vajíčka musí být v chladu.
Zdroj Pixabay
Témata: jídlo , potraviny , horko , bakterie
V horkých letních dnech bychom měli co nejbedlivěji sledovat data spotřeby produktů, abychom si nekoupili něco prošlého. Věřte, že by to při takovýchto teplotách mohl být docela průšvih.
Reklama

Takže první zásadou by dozajista mělo být to, že si u ničeho nezapomenete přečíst datum spotřeby. Jasně, je to zdlouhavé, nudné, navíc ta malinkatá čísla musíte dost často na produktu hledat div ne lupou, ale teď je to prostě opravdu nezbytné.

Druhou zásadou je, že budete nakupovat jen správně skladované potraviny. To znamená — jogurty, tatarku, máslo, vajíčka apod. pouze z chladicího boxu, který opravdu chladí. Dost často se totiž stává, že třeba takový jogurt má datum spotřeby v pořádku, ale jeho víčko je vypouklé a po otevření vám už jen čich napoví, že je zkažený. Byl totiž uskladněn v chlaďáku, kde nebyla správná teplota.

Třetí zásadou je dbát na kvalitu masa a uzenin. Rozhodně se vyhněte akčním nabídkám. Ušetříte sice nějakou tu korunu, ale vaše zažívání zažije peklo. Maso, salámy či šunku byste měli kupovat čerstvé a ideálně přímo od osvědčeného řezníka. 

Jak dlouho vydrží v lednici, mrazáku a spíži potraviny? Podívejte se na velký přehled

Úplně byste se měli vyhnout rychle se kazícím potravinám, jako jsou majonézové saláty, paštiky, měkké salámy a dortíky s krémy nebo šlehačkou.

Potraviny z chladicího boxu by měly zůstat vychlazené na stejnou teplotu až do doby, kdy je opět uložíte do ledničky. Ideální je tedy na jejich nákup chodit s chladicí taškou, která je udrží v optimální teplotě během vaší cesty domů.

Diskuze

Reklama