Houbařské žně začínají aneb Netradiční recepty z hub, které nahradí smaženici s bramboračkou a pomůžou vám se zdravým stravováním

Houbařská sezona konečně startuje.
Zdroj: Pixabay
Houby můžete připravovat i zdravým způsobem.Lišky patří mezi největší delikatesu.Připravte si třeba houbové těstoviny.Houbařská sezona konečně startuje.+ 1 fotka+ 2 fotky

Hříbky, babky, holubinky — houby začínají růst ve velkém a do lesů začíná proudit více a více nadšených houbařů, kteří se po roce čekání nemohou dočkat svých úlovků. Jenže co pak s plnými košíky, když už vás klasické recepty jako smaženice, bramboračka nebo omáčka přestaly bavit?

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 13. 09. 2018 10:44

Houby mohou být nejen chutným zpestřením vašeho jídelníčku, ale i součástí zdravého stravování. Pro vysoký obsah bílkovin jsou ve vegetariánské stravě vhodnou náhradou masa. Čerstvé houby mají nízkou energetickou hodnotu, podobně asi jako zelenina. Obsahují až 90 procent vody, rostlinné bílkoviny, sacharidy a minimum tuků. Důležitý je i vysoký podíl vlákniny a esenciálních aminokyselin. Z vitaminů mají zejména B1, B2 a C, provitaminy A a D.

Pojďte tedy vyzkoušet zdravé recepty, při kterých nezabijete přírodní sílu hub smažením.

Houbový tatarák

Suroviny:

500 gramů najemno nakrájené směsi tvrdších druhů hub

1 žloutek

1 kávovou lžičku drceného kmínu

sůl

mletý pepř

1 kávovou lžičku sladké červené papriky

2 polévkové lžíce kečupu

1 kávovou lžičku slunečnicového oleje

česnek

toasty

Postup:

Do hrnce dáme olej a nadrobno nakrájenou směs různých druhů hub, osolíme, přidáme drcený kmín, promícháme a počkáme 10 min. Směs řádně podusíme a následně z ní za stálého míchání odpaříme vodu. Dušenou směs hub necháme vychladnout. Připravíme si toasty, které lehce přetřeme česnekem. Do vychladlé směsi hub přimícháme všechny ingredience jako do pravého tataráku. Směs natřeme na teplé toasty.

Houbové těstoviny s tymiánem

Suroviny:

400  g čerstvých hub

máslo

tymián čerstvý nebo sušený

2  stroužky česneku

1 cibule větší

400  g těstoviny dle vlastního výběru

sůl

pepř mletý

Postup:

Na kousku másla si dozlatova osmažíme pokrájenou cibuli, ke které přidáme na plátky pokrájené houby. Restujeme nejprve zprudka, pak zvolníme, přidáme k houbám nasekaný česnek a tymián, osolíme a dusíme pod poklicí do změknutí hub a vydušení přebytečné tekutiny. Během dušení si uvaříme těstoviny dle návodu v osolené vodě, ty pak scedíme a ihned promícháme s houbovou směsí. Dále již nevaříme, jen necháme v houbových těstovinách samovolně rozpustit lžíci másla. Dle chuti můžeme dosolit, případně opepřit. Ihned podáváme.

Houbový kuba

Suroviny:

sůl

česnek

sádlo

majoránka

150  g slaniny

pepř mletý

2  hrsti sušené houby

1,5  hrnku krup

Postup:

Houby namočíme přes noc do vody. Rozškvaříme slaninu, zpěníme na ní na kostičky nakrájenou cibuli, přidáme houby a podusíme. Kroupy uvaříme v osolené vodě, smícháme s houbovou směsí, ochutíme solí, majoránkou, pepřem a česnekem. Urovnáme do zapékací mísy, pokapeme sádlem (pokud máme tučnější slaninu, sádlo už nemusíme přidávat) a zapečeme, až povrch zezlátne. Podáváme se salátem z kysaného zelí.

Houbový závin

Suroviny:

300  g čerstvých hub

1  lžička tuku

50  g anglické slaniny

1  cibule

1  lžička kmínu

pepř mletý

sůl

2 vejce

petrželka

1  balení listové těsto

Postup:

Očištěné houby nakrájíme na menší kousky. Na tuku zpěníme nakrájenou anglickou slaninu a nakrájenou cibuli. Přidáme houby, kmín, pepř a sůl a dusíme doměkka. Nakonec přidáme vejce a dle chuti dokořeníme. Balíček listového těsta tence vyválíme, pokryjeme houbovou směsí, posypeme nakrájenou petrželkou a stočíme do závinu. Dáme na plech, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme trochou kmínu a pečeme v předehřáté troubě.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články