Hruškovec přelahodný: Díky oblíbenosti plodů tohoto ovocného stromu se kácejí hektary lesů

Hruškovec přelahodný.
Zdroj: Pexels.com
Na přepravu avokáda je potřeba velké množství dřeva.Kvůli avokádu se kácí spousta jehličnatých lesů.Na to doplácí i motýl monarcha stěhovavý.Plod hruškovce přelahodného - superpotravina avokádo.+ 2 fotky+ 3 fotky

Na zdravé vlně se vezeme už pár let. Nic proti tomuto trendu, je to jen dobře, že je vlastně cool chránit naši planetu a chovat se k ní hezky. Naposledy to schytal palmový olej a s ním i produkty z něj vyrobené. Není Nutella u vás ve špajzu už plesnivá? I ona doplatila na svůj obsah, a tak je dost možné, že jste na ni zanevřela i vy a ona se krčí v temném rohu poličky, sama, opuštěná. S palmovým olejem si ale ruku může nově podat i velmi oblíbený a termínem „superpotravina“ označovaný plod hruškovce přelahodného. Pro nás známý pod názvem avokádo.

Beatrice Dandová
Beatrice Dandová 26. 08. 2018 23:33

S produkcí palmového oleje jsou spojeni orangutani, s pěstováním avokáda zase monarcha stěhovavý. Jedná se o druh motýla, kterému nelegální výsadba hruškovce přelahodného ubírá půdu v jeho zimovišti. Jedná se hlavně o oblast ve středním Mexiku, kde se kvůli rostoucí poptávce po avokádu vykácelo mezi roky 2000 a 2010 asi 690 hektarů lesa. Zemědělci, lačnící po zisku, vysazují malé hruškovce pod borovice, aby nebylo možné je z leteckého mapování odhalit. Ty se ale stejně později pokácejí, aby mohl malý stromeček čerpat energii ze slunce.

Energii čerpá také z vody, a to hodně. Britský deník Guardian uvedl, že na vypěstování půl kila avokáda je potřeba 272 litrů vody. Kvůli zavlažování hruškovce mnoho vody pro ostatní stromy nezbude. Příroda trpí i kvůli chemikáliím, které jsou potřeba na postřik stromů. Mexická pobočka Greenpeace upozorňuje i na velkou spotřebu dřeva, která je nezbytná na pohodlnou cestu avokáda až na pult vašeho supermarketu.




Superzdravému stromu trvá sedm let, než dospěje a může být sklizeno ovoce. Jeden hruškovec vyplodí ročně asi 100 kg avokáda. Jeho cena kvůli velké popularitě roste, stejně tak jako kriminalita v Mexiku. Nejeden sad byl kvůli byznysu vypálen a najde se i pár případů únosu, znásilnění a poprav.


Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články