Hrušky: Jedinečné dietní podzimní ovoce, se kterým můžete v kuchyni vykouzlit zázraky

18. Září 2018
Lucie Trávníčková
Hrušky právě dozrávají, tak vzhůru na ně
Zdroj Pixabay
Témata: hrušky , pečení , koláč , muffiny
Právě začala ta pravá hrušková sezóna. Pokud milujete sladké dezerty, je toto ovoce ideální volbou. Připravit si z nich můžete nejen dokonalý koláč, ale třeba i muffiny nebo úžasný hruškový med.

Hrušky jsou výborným ovocem pro ty, kdo milují sladké, ale nechtějí přibírat na váze – mají nízkou energetickou hodnotu a i díky svému obsahu vody, který je kolem 84 %, jsou vhodné pro redukční dietu.

Hruškový med

Suroviny:

1 konzerva krájeného ananasu (asi 550 g)

2,7 kg vykrájených a oloupaných hrušek (čistá váha), nakrájených na kostky

2,2 kg krupicového cukru

1 lžíce citronové šťávy

Postup:

Ananas i se šťávou rozmixujte nahrubo. V hrnci smíchejte s hruškami, cukrem a citronovou šťávou. Vařte, až budou hrušky měkké a směs zhoustne, trvá to 30–45 minut podle druhu hrušek. Horké plňte do sklenic a uzavřete.

Kakaové muffiny s hruškou

Suroviny:

12 menších pevných hrušek se stopkou

2 větší špetky šafránu 

680 g krupicového cukru

kůra ze 2 citronů

230 g hladké nebo polohrubé mouky

80 g kakaa holandského typu, prosátého

1 lžíce kypřicího prášku

1/2 lžičky soli

2 velká vejce

300 ml mléka

80 ml slunečnicového oleje

2 lžičky vanilkového extraktu

Postup:

Hrušky oloupejte, stopku přitom ponechte a opatrně je zespodu vykrojte. Do velkého rendlíku dejte šafrán i s vodou, ve které se louhoval, 500 g cukru, 1,3 l vody a citronovou kůru. Zvyšte plamen a zahřejte k varu, vložte hrušky, přiklopte a zvolna vařte 12–15 minut, skoro doměkka. Hrušky vyjměte a osušte. Spodní část hrušek lehce seřízněte, aby lépe stály.

Troubu zahřejte na 200 °C. Připravte si větší košíčky (podle velikosti hrušek).

V jiné misce důkladně smíchejte mouku, zbývající cukr, kakao, prášek do pečiva a sůl. V míse prošlehejte vejce a k nim vešlehejte mléko, olej a vanilku. Vmíchejte moučnou směs, aby se navlhčila.

Doprostřed košíčků dejte trochu těsta, na něj postavte hrušky, po stranách do 3/4 doplňte těsto. Pečte asi 23 minut, aby se povrch těsta zpevnil. Zapíchnutá špejle by měla z těsta vyjít s pár vlhkými drobky.

Jakými plody vás překvapí babí léto na zahradě? Nejsou to jen jablka a hrušky

Kořeněný koláč s hruškami

Suroviny:

200 g másla, změklého + na formu

200 g tmavého třtinového cukru

4 vejce, o pokojové teplotě

85 g hladké mouky

2 lžičky kypřicího prášku

1,5 lžičky perníkového koření 

95 g mletých mandlí

40 g vlašských nebo pekanových ořechů, nasekaných

2 menší zralé hrušky, oloupané, zbavené jádřinců a nakrájené na kostičky

1–2 kelímky smetany ke šlehání (nejlépe 40%)

skořice na poprášení

Postup:

Předehřejte troubu na 170 °C. Formu nebo hlubší pekáček o rozměrech přibližně 20 x 25 cm vymažte máslem a vyložte pečicím papírem.

Máslo s cukrem vyšlehejte ve větší míse do pěny. Po jednom opatrně vešlehejte vejce (směs se může srážet). Na tuto směs prosejte mouku, kypřicí prášek a koření. Přidejte mleté mandle a ořechy. Promíchejte, ale nepřemíchejte! Těsto naneste do připravené formy, uhlaďte a rovnoměrně posypte hruškami (nebo je můžete vmíchat rovnou do těsta).

Ve vyhřáté troubě pečte asi 40 minut (špejle zapíchnutá do středu by měla vyjít čistá). Nechte 10 minut chladnout ve formě, pak vyjměte a nechte vychladnout na mřížce.

Nakrájejte na čtverce a podávejte potřené šlehačkou a případně poprášené skořicí.

Diskuze

Reklama