Co jíst na Boží hod? Dopřejte si husu nebo kachnu s křupavou kůrčičkou

Krocan je velmi oblíbený pro své lahodné maso
Zdroj: Facebook.com
Kachna na pomerančích dokonale provoní váš bytKrocan je velmi oblíbený pro své lahodné masoHusí stehno, knedlík a zelí - co víc si přátHusa švestkách bude na svátečním stole za hvězdu+ 1 fotka+ 2 fotky

Boží hod je svátkem, kdy se setkáváme s rodinou a přáteli, odpočíváme nebo si prostě užíváme volna. A k tomu dobré jídlo prostě patří. Většinou se na stole objeví kachna nebo husa s knedlíkem a zelím, kterou zapijeme dobrým pivem.

Petra Járková
Petra Járková 25. 12. 2019 08:00

Boží hod vánoční je především dnem odpočinku. Rodiny a přátelé se navštěvují, přejí si vše nejlepší do nového roku a k tomu patří samozřejmě také sváteční jídlo.

A proč se už v minulosti podávala právě drůbež? Na Boží hod se totiž připravovalo to nejlepší, co domácnost měla – a to byla většinou právě husa nebo kachna.

Upéct s kmínem je umí každý, ale pojďte vyzkoušet recepty, které vaši kuchyni krásně provoní a budou zaručeně chutnat celé rodině.

Plněná husa s perníkovou omáčkou

Na 6 porcí , Příprava: 4 1/2 hodiny

Suroviny:

1 husa o váze asi 5,5 kg + drůbky zvlášť, 130 g másla, 1/2 svazku majoránky, 3/4 kg malých cibulek, 500 g kuchyňsky upravených jedlých kaštanů, 1 l červeného vína, 700 ml šťávy z černého rybízu, 1 svitek skořice, 10 hvězdiček badyánu, 300 g perníku s čokoládovou polevou, 3 lžíce rostlinného oleje, 200 ml šťávy z červené řepy, 1 lžíce přírodního krupicového cukru, 3 lžíce balzamikového octa, 1 snítka rozmarýnu, 1 kg brambor, 1 kg dužniny z dýně, 250 ml smetany (12%), strouhaný muškátový oříšek, sůl a pepř na dochucení

Postup:

Omytou, osušenou a vně i uvnitř osolenou a opepřenou husu položte do pekáče. Na náplň osmažte na lžíci másla drobně pokrájené drůbky, osolte, opepřete a dochuťte nasekanou majoránkou. Vyjměte a v pánvi osmažte asi 250 g cibule, nakrájené na osminky.

Vmíchejte kaštany, osolte, opepřete, spojte s drůbkovou směsí a naplňte husu. Otvor uzavřete párátky nebo sešijte. Husu můžete naplnit i den předem a ponechat v chladu.

Troubu předehřejte na 180 °C. Husu položte do pekáče prsíčky dolů, vlijte půl litru vína, sklenku šťávy z rybízu, přidejte svitek skořice a 4 badyány a pečte asi hodinu. Vypečené sádlo slijte, husu obraťte prsíčky nahoru, trochu osolte a pečte ještě hodinu. Husu pak vyjměte, slijte tuk a šťávu vlijte do hrnce. Vraťte husu do pekáče a pečte ještě 40 minut při 200 °C.

Šťávu v hrnci zbavte pokud možno všeho tuku, případně přilijte trochu vína, rozdrobte do ní perník a svařte asi 15 minut. Nakonec propasírujte. Před podáváním nechte ještě husu při 250 °C dobře vypéct, aby byla křupavá, zhruba 10 minut.

Zbylou cibuli spařte vroucí vodou, zchlaďte studenou a oloupejte. Za stálého míchání smažte v širokém kastrolu na rozehřátém oleji, asi 2 minuty. Přilijte zbylé víno, šťávu z rybízu i řepy, cukr a balzamikový ocet, přidejte rozmarýn a zbylý badyán. Osolte a na velmi mírném plameni povařte přibližně hodinu, až bude cibule velice vláčná.

V hrnci povařte v osolené vodě oloupané pokrájené brambory a dužninu z dýně doměkka. Vodu slijte a brambory s dýní rozmačkejte se smetanou, zbylým máslem a dochuťte muškátovým oříškem, solí a pepřem. Pyré podávejte k huse a cibulovému rozvaru.

Kachna na pomerančích a švestkách

Na 6 porcí , Příprava: 3 hodiny

Suroviny:

1 kachna o váze asi 2 kg, 1 l pomerančové šťávy, 3 chilli papričky, 3 cibule, 250 g sušených švestek, 4 sladké brambory (batáty), každá o váze asi 250 g, 50 g másla + na potření, 1 malá hlávka bílého zelí (asi 600 g), 1 lusk vanilky, sůl a trocha cukru na dochucení. Troubu předehřejte na 200 °C.

Kachnu omyjte, osušte a vně i uvnitř osolte a opepřete. Do pekáče vlijte pomerančovou šťávu, přidejte najemno nakrájené chilli papričky, oloupané a nahrubo nakrájené cibule a sušené švestky. Vložte kachnu prsíčky dolů a pečte asi hodinu, pak obraťte prsíčky nahoru a pečte další hodinu.

Kachnu vyjměte, výpek slijte do hrnce, kachnu vraťte do pekáče a vypečte ještě dokřupava.

Šťávu zbavte přebytečného tuku, svařte a rozmixujte. Dochuťte.

Batáty oloupejte, čtyři listy alobalu potřete máslem a do každého vložte po bramboře, osolte a zabalte. Pečte na plechu 1 hodinu při 200 °C.

Zatímco se pečou brambory, zelí opláchněte, odstraňte zavadlé listy a vyřízněte košťál. Nakrájejte na nudličky a v kastrolu osmažte na másle za častého promíchávání na středním plameni.

Vanilku rozřízněte, dřeň vyškrábněte a přidejte i s luskem k zelí. Dochuťte solí a cukrem a poduste, až bude zelí vláčné, 15 až 20 minut.

NA DOKONALOU HUSIČKU I KACHÝNKU SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články