I leden má své sezonní potraviny: Proč dopřát tělu husté zeleninové polévky

15. ledna 2019 Petra Járková
Pixabay
Pixabay

Zimní měsíce jsou na sezonní potraviny nejchudší. Pole odpočívají pod sněhem, sluneční paprsky nejsou vidět i několik dní, a tak jsme často odkázáni na zásoby z podzimní sklizně. I když něco málo se samozřejmě najde i v zimní přírodě.

Nenechte se zlákat plnými regály jahod, okurek, chřestu, rajčat a dalších uměle dozrávaných potravin v supermarketu. Takové potraviny jsou drahé a nemají ani chuť, ani vitaminy.

Místo toho si raději dopřejte české podzimní a zimní plodiny, které vaše tělo detoxikují, přinesou mu potřebné živiny a navíc skvěle chutnají. Mezi ně patří jablka, jedlé kaštany, pórek, růžičková kapusta, tuřín nebo třeba řeřicha.

A jestli máte přece jen chuť na trochu exotiky, sáhněte po datlích, sladkých bramborách nebo chemicky neošetřených citronech. Z hub můžete najít třeba hlívu ústřičnou nebo lanýže. Z masa kromě vepřového či hovězího je ideální dopřát si i kachnu, perličku, zajíce, koroptev, krůtí či zvěřinu. V tomto období je totiž zvěřina nejčerstvější a nejkvalitnější.

Ideálním řešením jsou lahodné krémové polévky, které vás zahřejí a dodají vašemu tělu živiny. Všechny lednové sezonní potraviny jsou zásobárnami vitaminů. A právě v zimě je tělo nejvíce potřebuje. Vitaminy podpoří vaši imunitu a nějaká viróza si na vás nepřijde.