Italové o nich mluví jako o vládcích světových zahrad — rajčata — zelenina s hubnoucími i protirakovinovými účinky

21. Září 2018
Lucie Trávníčková
Rajčata ze zahrádky jsou dokonalým letním osvěžením
Zdroj Pixabay
Témata: rajče , zelenina , zahrada , rakovina
Rajčata jsou symbolem letní sezóny, která právě končí. Je tedy ta nejvhodnější doba udělat si z nich zavařeniny nebo domácí rajčatové omáčky. Hlavně si je ale dopřávejte plnými doušky čerstvé, jsou totiž nabité vitamíny.

Rajčata obsahují slušné množství vitamínů, ať už se jedná o vitamíny skupiny B, vitamín C, D a hlavně vitamín E. Bohaté jsou také na minerální látky jako železo, zinek, selen, fosfor, vápník a kyselinu listovou.

Prospěšné srdci

Rajče bio původu je považováno za přírodní lék vhodný k prevenci srdečních nemocí.

Působí proti stárnutí

Lykopen, silná antioxidační látka, která se vyskytuje ve slupkách zralých plodů a v menším množství i v dužině, ochraňuje tělo proti degenerativním nemocem spojeným s procesem stárnutí.

Zelenina a bylinky, které vám nesmí doma chybět. Vypěstovat je můžete i v paneláku

Protirakovinové vlastnosti

Výživné látky obsažené v rajčatech, včetně lykopenu, mají prokázané preventivní vlastnosti proti rakovině, především rakovině tlustého střeva a prostaty. 

Hubnoucí účinky

Jíst rajčata je doporučováno u nízkokalorických diet. Zdá se, že napomáhají organismu snížit tělesnou váhu, a to díky svým aminokyselinám, které náš organismus využívá k přeměně tuku na energii.  

Chrání před chorobami očí

Rajčata jsou blahodárná i pro náš zrak. Vysoký obsah betakarotenu a lykopenu chrání před degenerativními chorobami očí. 

Podporují správné zažívání

Vysoký obsah rostlinných vláknin, obsažených především ve slupce, podporuje dobré fungování střev

Diskuze

Reklama