Jídlo i voda v recyklovatelných obalech: Jak se vydat na cestu zero-waste?

Nedusme se (plastovým) odpadem.
Zdroj: unsplash.com
Stále častější pohled na pláž.Kolikrát měsíčně si dopřejete kafe v kelímku?Plasty se rozkládají stovky let. Některé vůbec.Pořiďte si svou stylovou láhev na pití.+ 2 fotky+ 3 fotky

Mnohým lidem se může zdát tento životní styl trochu radikální. Jestliže na něj „najedete“ postupně, uvidíte, že zas tolik práce navíc vám to nedá a ještě k tomu budete mít dobrý pocit, že děláte něco pro naši planetu.

Redaktor
Redaktor 01. 10. 2018 15:31

Jan Neruda jako by tušil, co postihne naši generaci. Topíme se v tunách odpadu, který se hromadí v oceánech takovou rychlostí, že z něj vznikají ostrovy. Zvířata už berou plastové kelímky jako samozřejmost a my neustále kupujeme nové a nové výrobky, které jsou kolikrát nesmyslně a hlavně zbytečně zabalené v plastových obalech. Nerudova otázka „Kam s ním?“ je tedy více než aktuální.

Začít bychom měli především sami u sebe. I my jakožto jednotlivci můžeme naší Zemi ulevit od zbytečného odpadu. Jak tedy na to?


Mějte svou láhev

Kolikrát je pohodlné prostě přijít do obchodu, sáhnout do regálu s balenými vodami a dopřát si lahodnou chuť jemně bublinkové vody s příchutí máty, která obsahuje tenhle a tamten vitamín, zaručeně vám prodlouží život o pět let a ještě je na etiketě krásný koloušek s motýlkem na nose. Ten koloušek ale popojde o pár kroků dál a tam narazí na plastový kelímek od kafe, který tam pohodil nedbalý turista. Jednou věcí je lidská ignorace, druhou věcí je, že plast se rozkládá – plast se vlastně spíš nerozkládá. Trvá to totiž sto let.


Voda z kohoutku je dnes již dostatečně kvalitní na to, abyste ji v klidu mohla vypít. (V horším případě existují filtrační konvice, takže vymlouvat se na kvalitu vody z kohoutku už dnes neplatí). Stačí ji nechat chvíli odstát, aby vyprchal chlór a pokud si jí chcete něčím zpestřit, prostě si nakrájejte citrón.


Co se týká láhve, i když je to v rámci pokračujícího ekologického trendu a jde především o zisk, je chvályhodné, že dnes můžeme vybírat z nekonečného množství opakovaně použitelných láhví na vodu. Ty mívají i zajímavé designy, a tak si můžete zvolit tu, která vám nejvíce padne oka. A co je na tom to nejlepší – neznečišťujete životní prostředí tím, že byste si každý den koupila novou PET láhev. Myslete na kolouška.




Jídlo v krabičce

Co se týká jídla, tím, že si budete vařit, ušetříte nejen přírodu, ale i svoji peněženku. Opakovaně použitelné krabičky navíc nevytváří již dříve zmíněný jednorázový odpad. Zamyslete se, kolik lidí denně obědvá ve fastfoodech a kolik plastových talířků a příborů se za jeden jediný den použije v jednom nákupním centru během jedné hodiny. Představa je to šílená a velryby s flaškou od Coca-Coly v břiše pláčou. Používáním vlastní krabičky snížíte svou uhlíkovou stopu a ještě si odpustíte frontu v pravé poledne, která vám zabere půlku pauzy na oběd a vy byste si ani nestihla v klidu jídlo sníst.


Tyto dva způsoby jsou jen jedněmi z mnoha krůčků, kterými i vy můžete pomoct zlepšit životní prostředí i váš pocit, že jste dobrý člověk a něco jste pro to udělala. Je to jen o lidské vůli, jestli se chceme za dvacet let koupat v moři s plastovým mořským koníkem.


Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články