Jídlo jako droga: Při přechodu na zdravější režim vykazujeme abstinenční příznaky

Pakliže u sebe zpozorujete nezvyklou touhu po něčem nezdravém, zbystřete. Může se jednat o hlubší problém.
Zdroj: unsplash.com
Nadváha, obezita a poruchy metabolismu. To vše vás může čekat díky nezdravému stravování.Nejsilnější abstinenční příznaky se dostavují mezi druhým a pátým dnem.Změny nálad, návaly chutí, úzkosti, bolesti hlavy, nespavost.Přestat jíst tzv. "junk food" je stejně obtížné jako třeba seknout s kouřením. Nejen cigaret.+ 2 fotky+ 3 fotky

Neumíte si představit kino bez popcornu nebo večer u televize bez pytlíku chipsů? Pak jste dost možná závislá. Ano, i na jídle se dá vytvořit závislost. A hlavně na tom nezdravém.

Redaktor
Redaktor 16. 11. 2018 13:34

Nenasycené tuky a jednoduché cukry – to jsou právě ony látky, které váš mozek omámí a při jejich konzumaci bude chtít příště další a víc. Když se pak najednou rozhodnete, že nezdravě jíst přestanete, můžete vykazovat podobné symptomy jako lidé závislí na drogách.

Doktorka Erica Schulte z univerzity v Michiganu uvádí, že nezdravá jídla silně ovlivňují centrum rozkoše a potěšení. Měla jste před pěti dny svůj poslední hamburger? Pak se právě nacházíte v době, kdy jste k projevům závislosti na nezdravých pokrmech nejnáchylnější. Váš mozek začne prahnout po mastnotě, tuku a cukru. Když mu je nedodáte, je dost pravděpodobné, že vám bude mizerně a budete se cítit unavená.




Je to samozřejmě jen divadélko ve vaší hlavě. Stačí se přes tuto etapu překlenout a za pár dnů vám bude hej. I bez hranolek naložených ve tři dny starém oleji. Musíte prostě vydržet.


Rozhodně se nebojte s přechodem na zdravý režim otálet. Výsledek pak stojí za to, i když cesta je samozřejmě trnitá. Důležitá je především vaše vůle a podpora nejbližšího okolí. Stejně, jako není lehké přestat kouřit nebo pít, ani s jídlem to nebude procházka růžovým sadem. Nakonec však nebudete litovat. Pokud cítíte, že situace je alarmující, nebojte se kontaktovat odborníky.


Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články