Jídlo nesmí obtěžovat: Jak přimět malého strávníka, aby začal jíst

Dítě nikdy dobrovolně hlady neumře. I ten největší zatvrzenec se nakonec nají
Zdroj: Pixabay
Na stravu dbejte od maličkaPro děti je ke slazení vhodnější medJak naučit dítě jíst zeleninu?Děti mají nejradši sladké+ 1 fotka+ 2 fotky

Znají to mnozí. Vybíravost dětí nás občas přivádí k šílenství. Zelenina je fuj, ovoce taky a brambory jsou ble. Nejlepší jsou suché rohlíky a sušenky. Jak docílit toho, aby vaše dítě správně jedlo?

Redaktor
Redaktor 03. 10. 2018 11:07

Londýnský výživový specialista David Haslam, který se už léta věnuje problémům dětí s příjmem potravy, tvrdí: „Věřte, nebo ne, jídlo má být legrace. Poslední věcí, kterou by rodiče mohli udělat, by byla přeměna kuchyně v laboratoř, kde by matka při každé přípravě jídla odpočítávala denní dávky vitaminů, minerálů a dalších prospěšných látek.“

Chcete-li svého malého „nejedlíčka“ opravdu vystresovat, postavte před něj plný talíř jídla. Tohle je jedna z chyb, jíž se při krmení svých potomků dopouštíme. Postavit před něj kopu brambor, o nichž předem ví, že je nesní a že tudíž bude hubováno, to už je stres před první lžící.

Odmítá-li dítě nějakou důležitou potravinu, nejedná se obvykle o „definitivní“ odmítnutí a s trochou fantazie si lze poradit. Nechce-li mléko, zkusíme kakao či ochucené mléko, jogurty či sýry dnes dostupné i v hravých dětských variantách. Odmítá-li třeba ovoce či zeleninu, zkoušíme podat šťávu či rozmixovanou podobu například v jogurtu.

Je dobré myslet na to, že občas dítě podvědomě odmítá potraviny představující pro něj potenciální alergen.

Jídlem nesmíte dítě obtěžovat. To znamená, že musíte poklidně ukončit hru, jít si umýt ruce, připravit stoleček k jídlu a jíst spolu s dítětem. Dítě je tvor společenský a nechce jíst o samotě.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články