Česká klasika jménem kapr: Kdy se zabydlel na vánočním stole?

S kaprem je spojený vánoční zvyk, a to schovávání šupin pod talíř. Takto schované šupiny přinášejí štěstí a zajistí dostatek peněz v příštím roce. Někteří lidé nosí šupiny z kapra i v peněžence.
Zdroj: Pixabay
Vzhledem k dlouhé historii rybníkářství by se mohlo zdát, že zvyk konzumace kapra o Vánocích je tady od dávných věků.Ve středověku se ale ryby ocitaly jen na tabulích zámožných lidí.
Když Magdalena Dobromila Rettigová napsala Domácí kuchařku, vložila do ní i 12 receptů na kapra.Kapr se na štědrovečerní hostinu dostal relativně pozdě. V druhé půlce 20. století.+ 2 fotky+ 3 fotky

Rybníkářství, které zažívalo dvousetletý úpadek, se začalo na přelomu 19. a 20. století opět probouzet k životu. To znamenalo příznivou situaci i pro kapry – tedy pro jejich chov. Ryby se asi z toho, že se ocitnou na talíři, moc neradovaly. Na kapra si lidé hodně rychle zvykli jak ve městech, tak na venkově a ze stolu už se nehnul. A to i na Vánoce.

Petra Járková
Petra Járková 05. 12. 2019 10:00

Před rybářským úpadkem v dalekém středověku byly ryby na hostinách velmi populární. Ve vyšších třídách, a zvláště pak na královských tabulích, měli kapři, lososi a jiné říční ryby své čestné místo.

Vilém z Rožmberka

Na svatební hostině Viléma z Rožmberka bylo zkonzumováno přes dvanáct tisíc pstruhů, pět tisíc sumců, pět tisíc lososů, tři tisíce kaprů a stovky a stovky štik, lipanů a candátů. Kromě ryb svatebčané snědli celé stádo dobytka a desetitisíce opeřenců.

Ze středověké dokumentace, která se dochovala dodnes, víme, že tehdy se ryby připravovaly na sladkokyselý způsob a dokonce voněly po medu a perníku.

Jídlo pro zámožné

Tradiční vánoční pokrmy se však hlavně skládaly z černého kuby, hrachové či houbové polévky a nesmělo chybět samozřejmě sušené ovoce a cukroví. Kapr se na stůl dostal jen v rybníkářských oblastech nebo zámožnějších rodinách.

Kapr dnes

Současná štědrovečerní večeře káže kapra obalovaného jako řízek. Je to nejčastější příprava, i když ne zrovna dietní. Poprvé se tohoto úkolu zhostila M. D. Rettigová, která však recept ve své kuchařce vydala až v roce 1924. Od té doby ale oblíbenost kapra ještě vzrostla a od druhé poloviny 20. století je kapr tradičním jídlem na Štědrý večer většiny českých domácností.

NA HISTORII KAPRA NA ŠTĚDROVEČERNÍM STOLE SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články