Klobásový džem i zmrzlina. Podívejte se, co si ve světě mažou na toust

Připraveni na sladké mámení?
Zdroj: Foodylici0ous.blogspot.com

Toustu s nutellou odolá snad jen alergik na lískové oříšky. Ve světovém měřítku je ale tato pomazánka nudná. Už jste si chleba zkusili potřít zmrzlinou? V Tchaj-wanu nebo v Japonsku ji ještě pokropí čokoládovým sirupem, posypou fazolemi a dozdobí šlehačkou. Mezi kuriózními pomazánkami, které jsou ve světě standardem, najdeme i klobásový džem, čokoládovou rýži nebo marmeládu z kondenzovaného a kokosového mléka. Připraveni na změnu?

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 02. 02. 2018 18:29

Tchajwanský/japonský medový toust

Flickr.com/Qbakozak

Hledali byste za souslovím „medový toust“ opečený chléb se zmrzlinou, ovocem a čokoládou? Asi ne. Pokud si při příští návštěvě Tchaj-wanu nebo Japonska objednáte tento dezert v restauraci, počítejte s malým dortem. Nebo si jej připravte sami – vyřízněte vnitřek hranatého chleba, rozčtvrťte jej a všechny chlebové části potřete směsí rozpuštěného másla a medu. Umístěte je na pečící papír a vše opečte v troubě rozehřáté na 180 °C za průběžného otáčení. Vydlabané a opečené části vraťte zpět do chleba. Nyní je toust připraven na experimenty – navršte na něj zmrzlinu, ovoce, šlehačku, oplatky, čokoládu, matcha čaj… Prostě vše, co uspokojí vaše chutě.

***

Holandská čokoládová rýže

Deondernemer.nl

Holanďané si k snídani dopřávají. To, co u nás sypeme na dorty pro speciální příležitosti, si oni dávají na chleba s máslem. U čokoládové rýže (někdy označované jako čokoládové nitě) ale nezůstávají. Jak by mohli, když cukrářské zdobení nabízí tolik barev, tvarů a chutí!

***

Italský 'nduja toust

CulinaryPen.com

Dost bylo sladkého – je tu pořádně pikantní pomazánka, nad kterou milovník klobás pocítí sílu Pavlova reflexu. Pozor, teď nemáme na mysli kdejaký salát z plastové krabičky. Ale džem z roztíratelné pravé italské klobásy z vepřového masa. V Itálii ji nazývají 'nduja a oblibu si získala především v Kalábrii, odkud pochází i její jméno. Teplému chlebu nasáklému ostrou směsí neodoláte obzvlášť tehdy, pokud jej přelijete míchanými vejci. Ideální jako brunch.

***

Argentinský dulce de leche

Filckr.com/lonbinder

Jen dvě ingredience dokážou vyčarovat pomazánku, která je nezbytnou součástí argentinského každodenního života – mléko a cukr. K přípravě dokonalého toustu dulce de leche ale budete potřebovat ještě třetí, dnes vzácnou ingredienci. A tou je čas. Na dva hrníčky sladkého nátěru si připravte 6 hrnků plnotučného mléka, 1 a ½ hrnku cukru, špetku hrubozrnné soli a ¾ lžičky jedlé sody. Na mírném ohni povařte mléko, cukr a sůl, odstavte a vmíchejte jedlou sodu. Směs začne trochu pěnit, ale to je v pořádku. Vraťte hrnec na plotnu a za občasného míchání vařte při nízké teplotě 45 minut až hodinu. Průběžně z hladiny sbírejte pěnu. Krém je hotový, když na lžíci vytvoří jemný povlak a získá tmavě medovou barvu.

***

Sladko-pikantní kaya toust z Malajsie

IamaFoodBlog.com

Říkají si vaše chuťové buňky o sladké i o slané? S kaya toustem nepochybíte – dva plátky opečeného chleba, mezi nimiž se tísní štědrá vrstva másla a džem z kondenzovaného a kokosového mléka, se namáčí do vajec naměkko. Ty Malajsijci dochucují sójovou omáčkou a bílým pepřem. Vydatné, v našich krajinách nevídané, ale účinné při boji s rozbíhajícími se chutěmi.

***

Velšský králík

Instagram.com/theworktop

Vegetariáni, počkejte – v tomto toustu vás žádné maso nečeká. Vegani – zkuste se poohlídnout jinde. Základem národního pokrmu Velšanů je totiž sýrová omáčka složená z worcesterové omáčky, žloutků, másla, černého piva a práškové hořčice. Směs navrstvěte na chleba a v troubě ogrilujte dozlatova, aby byla na povrchu jemně lepkavá. Sýrový toust snese jako oblohu téměř vše – od šunky a rajčat po chilli džem. A toustové obžerství může začít!

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články