Kokosový olej „na všechno“? Blbost, těchto 5 účinků nemá, odhalila slavná dietetička

S hubnutím vám kokosový olej opravdu nepomůže.
Zdroj: Pixabay.com

Kouzelnou hůlku nemáme – zato kokosový olej ano! K zázraku ho přirovnává celá řada magazínů o kráse, zdraví, bydlení i gastronomii. Odbourává tuky, posiluje srdce, hubí bakterie a dokonce vybělí chrup, uvádějí. Rosemary Stanton, autorka řady vědeckých publikací, 33 knih a více než 3 500 článků o výživě ale varovně zvedá prst: nevěřte všemu, co se kde napíše. Vyvrátila 5 nejčastějších mýtů o kokosovém oleji.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 01. 11. 2017 13:32

1. Pomáhá zhubnout

Pixabay.com

Neexistuje žádná studie, která by tento účinek odhalila. Spíš jsme si kokosový olej spletli s MCT olejem. Ten se těmto účinkům blíží.

Na rozdíl od kokosového je rozpustný ve vodě a původně sloužil k umělé výživě lidí s podváhou, kteří měli nedostatek enzymů rozkládajících tuky. Na rozdíl od většiny jiných tuků se tento vstřebává rovnou do jater. Je tedy k dispozici, když tělo akutně potřebuje energii.

Podle expertky Stanton existují nějaké důkazy, že tento olej může pomoct při hubnutí. S kokosovým olejem to ale nemá nic společného.

A mimochodem – termín „kokosový olej“ je nesprávný. Z hlediska vlastností se jedná o tuk.

2. Snižuje riziko srdečních onemocnění

Pixabay.com

Je tomu spíše naopak. Kokosový olej zvyšuje hladinu „špatného“ LDL cholesterolu víc než kukuřičný olej, mix sójových a sezamových olejů a olej získávaný ze světlice barvířské. I když si vede o trochu lépe než máslo.

Čerstvá kokosová dužina nebo krémové tekutina vymačkaná z dužiny ale může riziko srdečních onemocnění příznivě ovlivnit. Některé studie z 60. let se zaměřily na tradiční život domorodců a u některých odhalily nižší četnost srdečních onemocnění.

Tzv. Pacifičtí ostrované (lidé žijící na ostrovech Tichého oceánu) se v době studie živili zejména rybami, chobotnicemi, tarem, chlebovníkem, banány a kokosy. Obyvatelé ostrova Kitava v souoostroví Papua Nová Guinea svůj jídelníček poskládali z jamů, manioků, sladkých brambor, tara, banánů, ryb a… kokosu.

Rosemary Stanton ale upozorňuje na celkový životní styl těchto obyvatel. Ti se nespoléhali pouze na kokos. Ale na jídelníček s minimem alkoholu, soli, cukru, mléčných produktů nebo zpracovaných jídel.

Samotný kokosový olej tak nemá na riziko srdečních onemocnění a hladinu „špatného“ cholesterolu vliv.

3. Hubí viry a bakterie

Pixabay.com

Monolaurin – magická chemikálie, která z těla odklidí bakterie, viry i kvasinky. Alespoň to uvádí několik internetových zdrojů.

A není to tak úplně lež. Studie prováděné na myších potvrdily, že monolaurin může vytvářet ochranu proti bakterii zvané Staphylococcus aureus. Schopnost organismu si ho z panenského nebo průmyslově zpracovaného oleje vytáhnout ale žádný experiment nezjistil.

Je ale pravda, že v průmyslovou odnož monolaurinu v kokosovém oleji najdeme. A ten je přece jen k užitku. Díky svým emulgačním a hydratačním vlastnostem nachází uplatnění v kosmetice, čisticích přípravcích a mýdlech. Osvědčí se i jako odličovač make-upu.

4. Regeneruje vlasy

Pixabay.com

Přímý důkaz lze v odborných textech opět těžko pohledat, tomuto tvrzení se ale blíží časopis Journal of Cosmetic Science. Podle něj kokosový olej proniká do struktury vlasu snáze než minerální olej. Zdali jsou po něm vlasy pevnější, nevíme. Tak až to zkusíte, dejte vědět.

5. Vyběluje chrup

Rupert Taylor-Price/Flickr.com

Možná jste se dočetli o metodě zvané „oil pulling“, spočívající v povalování kousku kokosového tuku v ústech za účelem vybití bakterií. Pochází z ajurvédské medicíny. Vědecky však tento účinek nikdy potvrzen nebyl. Proto není důvod nahrazovat touto metodou dentální hygienu.

Zdroj: The Conversation

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články