Kterými jídly maminky ubližují kojencům? Tyto potraviny jim rozhodně nedávejte!

Maminky, dávejte pozor na to, čím krmíte svá miminka
Zdroj: Pixabay
Citrusy nejsou pro miminka vhodnéPo rajčatech může vaše miminko vypadat jako po opaření horkou vodouMed obsahuje pyl, což je také alergenChleba může způsobit celiakii+ 2 fotky+ 3 fotky

Každá maminka chce pro své děťátko to nejlepší, proto by měla vědět, že pokud mu bude v kojeneckém věku podávat k jídlu tyto potraviny, zadělá mu tím na pořádné problémy.

Redaktor
Redaktor 17. 09. 2018 14:39

Některé matky tvrdí, že to, co mohou jíst ony samy, je dobré i pro jejich miminka. Jenže odborníci se takového trendu děsí.

Přinášíme vám tedy seznam dvanácti jídel, na která si dávejte velký pozor. Kojencům jimi totiž můžete velmi ublížit.

Pokud tvrdíte, že vaše máma to dělala stejně a vy jste byli v pohodě, pak vězte, že toto jsou názory odborníků a lékařů. Ano, některé miminko sní vše a nic ho nerozhází. Jinému ale můžete zadělat na zdravotní problémy. Proč tedy riskovat.

Citrusy

Jasně, takový pomeranč nebo citron mají hodně vitaminů. Ale pro malé děti mohou být citrusy nebezpečné a mohou vyvolat silnou alergickou reakci. Odborníci radí, že ideální doba pro první seznámení s citrusy je kolem jednoho roku věku. Ale jedním dechem dodávají, že je nutné začít opatrně – doslova po kapkách.

Mléko

Kravské mléko (mléčná bílkovina) opět patří mezi silné alergeny. Lékaři doporučují dávat kravské mléko dítěti až od dvou let. Alergie na kravské mléko je u dětí velký problém. Alergologické testy nejsou průkazné a výsledky bývají často zkreslené, ať už falešně pozitivní či negativní.

Vejce

Opět velmi silný alergen. A to někdy stačí opravdu jen olíznout skořápku a problém je na světě! Nejčastějším vyvolavatelem alergie na potraviny jsou bílkoviny kravského mléka, méně často vaječného bílku, u starších kojenců se přidávají ještě bílkoviny mouky a sóji. 

Ořechy

Dát kojenci ořech? To může opravdu jen šílenec. Jenže ořechy jsou v pečivu a matky si to často neuvědomují. Pozor na to! Nebezpečnou alergickou reakci umějí vyvolat třeba oblíbené burské oříšky.

Rajčata

Syrové rajče ze zahrádky? Dětem ho nedávejte. A už vůbec jim nedávejte chemicky ošetřené rajče ze supermarketu. Rajče může vyvolat takovou reakci na dětské pokožce, že vaše miminko pak bude vypadat jako spálené horkou vodou. 

Cibule a pórek

Platí tu to samé jako v případě rajčátek. Prostě to miminku raději dávat nezkoušejte.

Rohlíky

Miminko žužlající rohlík a housku je sice roztomilé, ale jde mu o zdraví. Pšeničná mouka obsahuje lepek a u dítěte se může vyvinout nemoc zvaná celiakie.

Piškoty

Platí to samé jako u rohlíků. Kromě pšeničné mouky obsahují piškoty také vejce a cukr. Musíte to svému miminku opravdu dávat? 

Cukr

Cukr je prostě jed. Do dětského těla nepatří.

Med

Ano, med je lepší než cukr. Ale obsahuje stopy pylu. To znamená, že své miminko opět můžete ohrozit alergeny.

Kakao

Je to silný alergen, ale alergie na něj je poměrně vzácná. Dítě se první měsíce života bez kakaa jistě obejde. Kakao je bohaté na obsah dráždivých látek, tzv. biogenních aminů, které vyvolávají silné svědění.

Syrová zelenina ze supermarketu

Když vidíte uprostřed ledna nádherný salát a cukety, tak si buďte jistá, že z domácí zahrádky to nebude. Tohle vyrostlo někde v Maroku ve skleníku a má to v sobě tolik zákeřných látek, že se téhle lákavě vypadající zelenině raději vyhněte obloukem. 

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články