Ládujete se před spaním? Ztloustnete a ještě zvyšujete riziko rakoviny

Pokud nechcete, aby nespavost klepala na dveře vaší ložnice, držte se dál od jídla.
Zdroj: unsplash.com
Unavená? Odpočívat se dá i aktivně.Klasický "hřích" na večerní chvíle.Lednici se večer vyhýbejte.S pozdním pojídáním budete mít slušný náběh na pneumatiku.+ 2 fotky+ 3 fotky

Převalujete se v posteli a ne a ne zamhouřit oka. Přitom když jste přišla domů, byla jste k smrti unavená. Tak jste si dala něco dobrého na zub, osprchovala se a šla spát. Kde se tedy stala chyba?

Redaktor
Redaktor 16. 11. 2018 13:39

Stala se právě ve vaší pozdní svačince. Pokud se navíc jednalo o něco ostřejšího, tučného, nebo energeticky hodnotného ani se nedivte, že nemůžete „zabrat“. Konzumace v čase kratším, než jsou dvě hodiny před plánovaným zalehnutím je totiž cesta do záhuby. Ať už se to týká klidného spánku nebo zdravotních problémů.

Metabolismus těla je po celém dni namáhavé práce také unavený, tudíž když do sebe večer nacpete notnou dávku energie, nebude schopný ji řádně zpracovat. Bude vám tedy těžko a ještě si zaděláváte na pěknou pneumatiku.


To ale není všechno. Podle španělských vědců lidé, kteří konzumují (cokoliv) méně než dvě hodiny před spaním zvyšují riziko onemocněním rakoviny až o 25 %. Narušují se tzv. vnitřní hodiny neboli cirkadiánní cykly. Proto byste neměla dlouho ponocovat, aby vás nelákalo jíst pozdě v noci.




Jak přesně souvisí pozdní konzumace jídla a tvorba rakoviny není zcela jasné. Co jasné ale je, je to, že strava, rakovina a cirkadiánní rytmy jsou navzájem ovlivňovány. S tímto poznatkem alespoň přišli z barcelonského institutu ISGlobal.


Pokud tedy přijdete unavená domů a cítíte se zralá do postele, nenechte se zlákat rozmlsaným žaludkem. Ignorujte jeho protesty a jděte si rovnou lehnout. Prostě ten hlad zaspěte. Noc uteče rychle a ráno si bez výčitek můžete dát bohatou a vydatnou snídani. Uvidíte, že vám bude patřičně šmakovat.


Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Související články

Další články