Lívanečky, maršmelouny, brownies. Jak je udělat bez špetky mouky a lepku?

12. Února 2018
Redakce Lifee.cz
Věřili byste, že tento dezert je zdravý?
Zdroj ChocolateCoveredKatie.com
Naše babičky se bez pšeničné mouky neobešly. Díky vysokému obsahu lepku totiž těsto drží při sobě a nedrolí se. Jenže pustoší tělo zevnitř. Zalepuje střeva, bývá příčinou plísní a kvůli odstranění otrub plných živin má pro lidský organismus nulovou hodnotu. Sladký dezert ale upečete i bez ní. Což takhle dát si bezlepkové lívanečky, maršmelouny nebo brownies?
Reklama

Banánové lívanečky

Banánové lívanečky.
ChocolateCoveredKatie.com

Doba přípravy: 10 minut

Počet porcí: 6–7 menších lívanečků

Ingredience:

½ hrnku ovesných vloček (45 g)

1 oloupaný střední banán (90 g)

3 a ½ lžíce mléka dle libosti (52 g)

Špetka soli a sladidla dle libosti (cukr nebo tekuté sladidlo)

Skořice a čokoládové pecky dle libosti

Postup:

Pokud použijete tekuté sladidlo, přizpůsobte tomu množství mléka. Vymažte pánev tak, aby se lívanečky nepřichycovaly předtím, než je otočíte, a nechte ji nahřát na plotně. Rozdrťte všechny ingredience v mixéru typu blender nebo ručním mixérem. Vlijte naběračkou těsto na pánev.

Lívaneček otočte, až ho budete moct bez porušení struktury nabrat obracečkou. Po minutě jej opatrně přeneste na talíř. Pokud jste to s dávkou přehnali, můžete lívanečky uskladnit v lednici nebo v mrazáku a mlsat později.

***

Maršmelounová pěna

Maršmelounová pěna.
ChocolateCoveredKatie.com

Doba přípravy: 10 minut

Počet porcí: cca 3 hrnky

Ingredience:

1 plechovka solené či nesolené cizrny nebo bílých fazolí (430 g)

1/3 hrnku medu či agávového sirupu (nebo ½ hrnku jemného cukru či sladidla xylitol)

Špetka vinného kamene pro ustálení (dle libosti)

Špetka vanilky nebo mandlového extraktu

Postup:

Sceďte vodu z plechovkové cizrny nebo fazolí do mixovací nádoby. Měli byste dostat asi půl hrnku tekutiny. Přidejte ostatní ingredience a tyčovým nebo elektrickým mixérem ušlehejte směs. Zabere to asi 15 minut, tak se nelekejte, že se s hmotou zezačátku nic neděje.

Směs můžete použít jako náplň do koláčů nebo polevu na muffiny. Pokud jste zvolili jako sladidlo cukr, zkuste maršmelounovou pěnu nanést na pečící papír ve formě pusinek a upéct je v troubě. Rychlý a zdravý dezert jistě potěší neohlášenou návštěvu.

***

Zdravé brownies

Zdravé brownies.
ChocolateCoveredKatie.com

Doba přípravy: 15 minut

Počet porcí: 9–12 zákusků

Ingredience:

¼ hrnku + 2 lžíce holandského kakaa

1 hrnek měkčeného mandlového másla nebo bezlepkové alternativy

½ hrnku + 3 lžíce javorového sirupu, medu nebo agávového sirupu

½ hrnku ovesných vloček

1 a ½ lžiček jedlé sody

1/8 lžiček soli

Postup:

Předehřejte troubu na 160 °C. Vyložte formu s rozměry 20 cm x 20 cm pečícím papírem, nebo ji řádně vymažte. Odložte stranou. V kuchyňském robotu či mixéru typu blender namelte ovesné vločky najemno a vmíchejte zbývající ingredience. Směs musí být hladká. Vlijte těsto do připravené formy a na povrchu ji uhlaďte stěrkou. Dle libosti přidejte navrch čokoládové pecičky.

Brownies pečte uprostřed trouby 15 minut. Budou vypadat, že ještě nejsou hotové, ale to je v pořádku. Pokud máte rádi mazlavé brownies, nechte je půl hodiny vychladnout, milovníci tužších konzistencí se na konzumaci budou muset vyspat. Garantujeme ale, že po zakousnutí se do snídaňového koláče nebudete čekání litovat!

Diskuze

Reklama