Milovníci citronády, pozor! Kousky citronu mohou obsahovat miliony bakterií a virů

Pozorujte bedlivě dění za barem. Pokud obsluha nepoužívá kleštičky, mějte se na pozoru.
Zdroj: Nourishedkitchen.com
Voda s citronem je sice chutnější, ale „obohacená“ o bakterie a viry, varují experti. Mikroby se do ní dostaly prostřednictvím citronu.Výzkumníci sebrali vzorky z citronů ve 21 restauracích. Neuvěřitelných 70 % žlutých měsíčků obsahovalo bakterie, viry nebo obojí.Mikroby si nevybírají – mohou ulpět i na jiném ovoci než citronu. Měly by si na ně dát pozor zejména osoby s oslabenou imunitou.Okurková limonáda je tentýž případ, pokud ve vodě plavou plátky neoškrabané okurky.+ 1 fotka+ 2 fotky

Voda s plátkem citronu uvnitř nejen lépe vypadá, ale i lépe chutná než voda samotná. Právě takovou dostanete ve spoustě restaurací. I když to ale může vypadat jako milá pozornost, dostali jste zřejmě sklenici „obohacenou“ o bakterie a viry.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 21. 09. 2016 12:42

Ty se do ní dostaly prostřednictvím citronu. Na jeho kůře mohly ulpět vinou manipulace při krájení nebo nedostatečného omytí.

Na toto riziko upozornila studie publikovaná v časopisu Journal of Enviromental Health v roce 2007, kterou nedávnou připomněl magazín ELLE. A neměla by uniknout jedinému milovníkovi citronády.

Fullhdpictures.com

Výzkumníci vyrazili do terénu, aby sebrali vzorky z citronů ve 21 restauracích. Neuvěřitelných 70 % žlutých měsíčků mělo něco navíc. Něco, za co bychom obsluze nepoděkovali – bakterie, viry nebo obojí.

„Mikroby nalezené ve vzorcích všech testovaných citronů měly potenciál způsobit infekční onemocnění na různých místech těla, ačkoli pravděpodobnost nebyla v této studii stanovena,“ uvedli odborníci v dokumentu. Vida.

Na všem zlém se ale špetka dobra najde. Výjimkou nejsou ani tyto „nemocné citrony“. Ačkoli se na nich shromažďují nežádoucí mikroorganismy, při pozření vám nemusí nutně hrozit vedlejší příznaky. Na pozoru by se ale měli mít lidé s poruchou imunitního systému. Jsou náchylnější, a tedy snazším terčem mikrobů.

Emilyssweetindulgence.blogspot.com

Řešení? Vymačkejte šťávu rovnou do vody. Sami. Budete tak mít citron pod kontrolou. V restauraci požádejte obsluhu, zda by vám nepřinesla celý citron, který si rozkrojíte. Nebo zda by vám nenaservírovala citron zvlášť na talířek.

Podle kliniky Cleveland Clinic můžete rovněž omezit riziko výskytu bakterií a virů na citronu tím, že budete bedlivě pozorovat dění za barem. Má obsluha rukavice či kleštičky? Pak byste měli zůstat relativně v klidu.

Patříte-li mezi závisláky na citronádě a netrpíte-li na oslabenou imunitu, nemusíte se jí úplně vzdát. Bakterie a viry jsou všude – na slánce, klikách, lahvi kečupu. Naše tělo nás dokáže poměrně dobře ochránit před slabšími útoky mikrobů. 

Zdroj: Bustle

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články