Připravte si domácí kopřivový čaj. Mladé kopřivy nepálí, ale prospívají tělu

Dopřejte si detox pomocí odvaru z kopřivy
Zdroj: Pixabay
Odvar z kopřiv je obzvlášť na jaře ideální jako detoxikační prostředek, který vyčistí organismus. Na jaře můžete trhat a zpracovávat mladé kopřivy celé. Na jaře také vyměňte bylinky za kopřivy, které mají v tuto dobu nejvíce vitamínů. Skvěle chutnají například v nádivce.Při sběru se vyhýbejte starým a zaprášeným rostlinám.+ 1 fotka+ 2 fotky

Pád do kopřiv si nejspíš pamatujeme z dětství všichni. Jenže kopřivy neumí být jenom protivně žahavé, ale také jsou mimořádně léčivé. Právě teď na jaře je ideální čas připravit si z nich kopřivový čaj, který má spoustu léčebných benefitů.

Jana Jánská
Jana Jánská 28. 04. 2020 10:40

Kopřiva se dá sbírat během celého roku. V jarním období zužitkujete celou, později sbírejte už jenom listy. Pozor také na to, kam na kopřivy půjdete. Vyhnout byste se měli prašnému prostředí právě kvůli prachu, který z rostliny sklepete jen velmi těžko.

Kopřiva jako zdroj zdraví prospěšných látek

Proč bychom kopřivu měli zařadit do jídelníčku? Především pro její nutriční hodnoty. Málokdo ví, že kopřiva obsahuje vedle minerálů Ca, Mg, K, P, Fe i velké množství bílkovin. Dále obsahuje vitamin C, B, karoten, chlorofyl, třísloviny, glukokininy, celulózu acetylcholin, sacharidy a řadu dalších látek. Je to tedy ohromný zdroj zdraví.

Účinky kopřivy

Kopřiva má velmi výrazné detoxikační a obecně čistící účinky, které jí může leckterý drahý produkt závidět. Pokud to vezmeme opravdu jen základním výčtem, pak můžeme říct, že kopřiva je čisticí, detoxikační, stahující, posilující a snižuje krevní tlak. Známé jsou i její antirevmatické účinky. Navíc je kopřiva antiseptická. Působí proti kašli, ale také snižuje hladinu krevního cukru. Už od pradávna se kopřiva používá k čištění krve. Lidé totiž věřili, že právě tato bylina umí vyhánět z těla zlé duchy usazené v krvi.

Jak připravit čaj z kopřiv

Užívání kopřivy je velmi snadné, stačí si z ní připravit odvar. Rostliny ale musí být čisté, bez viditelných stop poškození, zavadnutí apod. Vybírejte malé lístky, nekrájejte je, pouze maximálně natrhejte. Nechte přivést vodu k varu a povařte v ní hrst kopřiv po dobu tří minut. Pak nechte odstát, sceďte a pijte jako čaj. Rozhodně se ale nedoporučuje čaj užívat dlouhodobě. Účinky kopřivy jsou opravdu silné. Maximálně tedy odvar pijte dva týdny a pak čaj na čas vyměňte za jiný.

Pokud si ale kopřivy tak zamilujete, že s nimi nebudete chtít přestat, nebojte se jich ani v kuchyni. Takový špenát z kopřiv nebo nádivka vás doslova dostanou. Řekněte si babičce o recept!

 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články