Na máslový ležák! Připravte si hostinu podle Harryho Pottera

Na máslový ležák! Připravte si hostinu podle Harryho Pottera
Zdroj: TV Nova

Bradavické hostiny získaly věhlas, stejně jako si v Prasinkách neodpustil žádný čaroděj vyhlášený máslový ležák. Jídelní kultura z příběhů o Harrym Potterovi má (jako každá jiná) svá specifika: kouzelnické pokrmy jsou vydatné, mnohdy masové a (pro mudly) náročné. Zarytého příznivce knižní či filmové série to ale neodradí. Odměnou budou zatraceně chutné laskominy.

Jana Jánská
Jana Jánská 29. 12. 2016 18:05

1. Máslový ležák

Počet porcí: 6–8

Na karamelovou omáčku (230ml sklenice):

4 lžíce soleného másla + ¾ hrnku světle hnědého cukru + 2 lžíce a ¼ hrnku tučné šlehačky + 1 lžička vanilkového extraktu

Na máslový ležák:

6–8 lžic karamelové omáčky + 3 hrnky jablečného cideru + 1 hrnek bourbonu + 2 hrnky zázvorového piva + šlehačka na ozdobu

Postup:

Nejprve si připravíme karamelovou omáčku. V hrnci s těžkým dnem rozpustíme na středním plameni máslo a cukr. Vmícháme 2 lžíce šlehačky, přivedeme k varu a za stálého bublání vaříme 4 minuty. Směs by měla trochu ztmavnout. Vypneme sporák a opatrně vmícháme zbytek šlehačky spolu s vanilkovým extraktem. Přemístíme do sklenice a necháme omáčku vychladnout.

Zahřejeme cider, bourbon a karamelovou omáčku. Od směsi by měla začít stoupat pára. Odstavíme a vmícháme zázvorové pivo. Rozdělíme do sklenic a servírujeme se šlehačkou.

***

2. Dýňové paštičky

Počet porcí: 8

3 hrnky mouky + 2/3 hrnku řeckého jogurtu + 1 vejce + 1 ½ lžičky soli + 1 hrnek másla + 1 hrnek šťouchaných brambor + 430 g dýňového pyré + 6 plátků tepelně upravené slaniny + ½ hrnku strouhaného čedaru + 1 lžička mletého hořčičného semínka + 1 žloutek + sůl a pepř

Postup:

Smícháme mouku a sůl. Do směsi nastrouháme máslo, které jsme na 15 minut vložili do lednice, a prsty vypracujeme těsto. Nebude držet pohromadě, ale to je v pořádku. V malé míse smícháme jogurt a vejce a polovinu směsi vmícháme do těsta. Vmícháme druhou polovinu. Těsto by mělo držet pohromadě. Přemístíme ho na pomoučněnou pracovní plochu a hněteme ještě několik minut. Zabalíme do potravinové fólie a chladíme asi hodinu.

Asi 15 minut před koncem chlazení těsta smícháme rozmačkané brambory, dýňové pyré, kousky slaniny, nastrouhaný čedar, mleté hořčičné semínko, sůl a pepř. Nyní zapneme troubu na 180 °C.

Vyndáme těsto z lednice a necháme ho 10 minut při pokojové teplotě povolovat. Rozdělíme ho na 8 porcí a každou část rozválíme na pomoučněné ploše na placičky o tloušťce 3 milimetry. Doprostřed každé z nich navršíme lžíci dýňové směsi. Navlhčíme kraje placiček vodou a vytvoříme taštičky. Konce stlačíme vidličkou.

Taštičky přemístíme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme žloutkem a nožem naznačíme kříž. Pečeme asi 50 minut nebo dozlatova. Necháme je 15 minut chladnou. A můžeme mlsat.

***

3. Hovězí pečeně a yorkshireský pudink

Počet porcí: 12

Na hovězí pečeni:

3 lžíce a 3 lžičky hladké mouky + 3 lžičky mletého hořčičného semínka + 2,8 kg hovězí kýty + 3 cibule + 1,5 kg mrkve + 750 ml hovězího vývaru

Na yorkshireský pudink:

Počet porcí: 12

3 velká vejce + ¾ hrnku plnotučného mléka + ¾ hrnku mouky + ¾ lžičky soli + ¼ hrnku sádla nebo másla

Postup:

Předehřejeme si troubu na 230 °C. Smícháme 3 lžičky mouky a hořčičné semínko a směsí posypeme maso. Rozprostřeme na pekáč cibuli nakrájenou na 8 dílků a podélně rozkrojené mrkve a posadíme na ně hovězí. Pečeme 20 minut. Snížíme teplotu na 180 °C a pečeme ještě 30 až 40 minut podle toho, jak moc chceme mít maso propečené.

Odstraníme hovězí s mrkví, vmícháme do šťávy lžíci mouky, seškrabeme zbytky ze dna a vaříme v troubě nebo na plotně 30 vteřin. Pomalu vmícháme vývar, okořeníme a necháme chvilku povařit. Servírujeme s hovězím nakrájeným na plátky, s mrkví a cibulí.

Nyní se vrhneme na pudink. Předehřejeme si troubu na 200 °C.  Ve střední míse smícháme vejce, mléko, mouku a sůl. Těsto necháme odpočívat půl hodiny při pokojové teplotě. Přidáme lžičku sádla do každé formičky na muffiny a vložíme do trouby na cca 6 minut. Jakmile bude tuk horký, rozdělíme těsto rovnoměrně do každé z 12 formiček – měly by být zpola plné. Vrátíme plech na muffiny do trouby a pečeme 10 až 12 minut nebo dozlatova. Servírujeme s hovězím.

***

4. Šťouchané brambory                    

Počet porcí: 3–4

Ingredience:

1 hlavička česneku + olivový olej + 900 g červených brambor + sůl a čerstvě namletý pepř + 5 lžic másla + ¾ hrnku smetany ke šlehání

Postup:

Přehřejeme troubu na 220 °C. Oloupeme každý stroužek česneku a obalíme ho do alobalu. Umístíme je na plech a pečeme doměkka a dokud se česnek nerozvoní, tedy asi 35 minut. Odstraníme z trouby a necháme vychladnout. Vybalíme česnek z alobalu a rozdrtíme ho dřevěnou vařečkou.

Vložíme brambory do hrnce a napustíme do něj studenou vodu. Přidáme sůl a přivedeme k varu. Až budou hotové, osušíme je a rozmačkáme dohladka. Rozpustíme máslo ve smetaně, přidáme česnek a brambory a dobře rozmačkáme. Osolíme a opepříme a okamžitě servírujeme.

***

5. Ledvinkový pudink

Počet porcí: 6

Ingredience:

250 g hladké mouky + špetka soli + 140 g studeného másla + 1 velký žloutek + 1 malé vejce smíchané s 1 lžící mléka + 400 g čerstvých ledvin od řezníka (vyhněte se vepřovým a jehněčím) + 1 kg hovězí kýty + 250 g hlívy ústřičné + 3 lžíce rostlinného oleje + 100 g másla + 1 velká cibule + 50–85 g hladké mouky + 600 ml vody + 1 lžíce zeleninového bujónu v prášku + 1 velký bobkový list

Postup:

Těsto si připravíme dva dny dopředu. Rozmixujeme mouku a sůl v kuchyňském robotu, přidáme máslo a mixujeme, dokud nebude těsto připomínat hrubou strouhanku. Smícháme žloutek a 3 lžíce vody a vmícháme do těsta. Jakmile vznikne koule, zabalíme ji do fólie a uložíme na nejméně jednu hodinu do lednice.

Odkrojíme bílé části hlívy ústřičné a vyhodíme je. Nakrájíme hovězí na menší kousky a houby na špalky. Ve velké pánvi rozehřejeme 1 lžíci oleje. Vhodíme ledviny a restujeme, dokud jemně nezmění barvu. Necháme okapat v cedníku.

Vytřeme pánev a vrátíme ji na sporák, jen trochu snížíme teplotu. Přidáme 25 g másla a 1 lžíce oleje. Přidáme nahrubo nakrájenou cibuli a smažíme ji asi 10 minut. Měla by změknout a zezlátnout.

Předehřejeme si troubu na 160 °C. Do plastového sáčku vysypeme 85 g mouky a hovězí a protřepáváme, dokud nebude obalené v mouce. Vrátíme na plotnu pánev, přidáme dle potřeby ještě trochu másla a oleje a opékáme hovězí dozlatova. Necháme okapat v cedníku.

Na stejné pánvi smažíme asi 2 minuty houby a přemístíme je do žáruvzdorného kastrolu nebo pekáče spolu s osušenými ledvinami, hovězím, horkou vodou, bujónem v prášku a bobkovým listem (a moukou z plastového sáčku, pokud máte rádi hustou omáčku). Dobře promícháme, přiklopíme a pečeme v troubě 75 až 90 minut. Maso musí zkřehnout a omáčka zhoustnout. Necháme vychladnout nejlépe v lednici. Snadno pak odebereme přebytečný tuk.

Předehřejeme si troubu na 190 °C. Vyndáme těsto z lednice a necháme ho chvíli odpočívat. Rozválíme ho na pomoučněné ploše tak, aby se vešlo do formy 28 cm x 23 cm x 6,5 cm. Pomocí stejně velkého talíře vykrojíme „víko“ a ze zbytků těsta vytvoříme dno a 6 cm silné proužky, které připevníme ke dnu a které budou lemovat koláč po stranách.

Formu jemně vymažeme máslem a vložíme těsto. Připevníme okraje a naplníme formu masovou směsí. Přiklopíme víkem z těsta a pořádně zapečetíme okraje trochou vody. Na víku naznačíme nožem kříž. Potřeme vajíčkem a pečeme 35 až 45 minut (po 20 minutách snížíme teplotu na 170 °C), dokud těsto nezezlátne. Vyndáme koláč z trouby a necháme ho odpočívat 10 minut před porcováním.

Zdroj: BuzzFeed

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články