Největším potravinovým zabijákem není cukr ani mouka, ale mnohem nebezpečnější dochucovadlo

10. Srpna 2018
Lucie Trávníčková
Proč nám tolik chutnají čínské polévky?
Zdroj Pixabay
Ve skutečnosti existuje mnoho potravin nevhodných pro náš organismus a cukr nebo bílá mouka k nim rozhodně patří. Nejnebezpečnější je však glutaman sodný.
Reklama

Toto dochucovadlo bývá ve větším nebo menším množství přidáváno do různých jídel denní spotřeby. Jeho použití je časté nejen v tradičních produktech jako jsou pytlíkové polévky, sladkosti nebo maso. 

Zároveň je častým přípravkem určeným k aromatizaci jídel v restauracích.  Vyskytuje se téměř všude a vyhnout se mu je nemožné, snažte se ho ale samozřejmě přijímat v potravě co nejméně.

Na první pohled se podobá soli či cukru — jak konzistencí, tak barvou. Jde o jednoduchý, bílý, krystalický prášek. 

Když ho ochutnáte, připomene vám chuť polévky. Pozitivum z hlediska ekonomiky je, že může být přidán do jakéhokoliv jídla. Jeho primárním úkolem je zvýraznění chuti a vůně jídla. 

10 jednoduchých způsobů, jak proměnit jídlo v mocné afrodiziakum

Věděli jste ale, že kvůli této přísadě zkonzumujete více jídla? To je mimo jiné rozhodně dobrý argument pro ty, kteří si kvalitu jídla nehlídají.

Dle statistik se v současnosti spotřebuje po celém světě více než 200 tisíc tun tohoto prášku. Pro dospělého člověka je běžná dávka 1,5 g denně. U dětí je to samozřejmě méně, něco okolo půl gramu na den.  

Předávkování E621 může vyvolat závratě, migrénu, poruchy vidění, hormonální nerovnováhu, nevolnost, slabost, závratě, bolesti na hrudi a mnoho jiných nemocí.

Velká efektivita této nebezpečné látky je v tom, že skvěle chutná právě v jídlech z rychlého občerstvení. Proto nás fast food tak silně a pravidelně láká. Gultaman dělá jídlo chutným až natolik, že v nás vyvolává závislost — proto nedokážeme přestat jíst chipsy nebo třeba čokoládu.

Pro výrobce je používání E621 mimořádně prospěšné. Snižuje náklady na výrobu a má vysoce účinný dopad na prodej a spotřebu. Negativní dopad to ale samozřejmě má na jejich kvalitu, čerstvost a zdravost.

Nebuďte tedy pohodlní a rozhodně si u každé potraviny přečtěte složení na obalu.

Diskuze

Reklama