Největším potravinovým zabijákem není cukr ani mouka, ale mnohem nebezpečnější dochucovadlo

Proč nám tolik chutnají čínské polévky?
Zdroj: Pixabay
Takhle vypadá glutaman sodnýCukrovinky, dortíky a čokoláda ho bývají plné, proto nám tak chutnajíProč nám tolik chutnají čínské polévky?Také nikdy nedokážete u brambůrek přestat s jejich konzumací?+ 1 fotka+ 2 fotky

Ve skutečnosti existuje mnoho potravin nevhodných pro náš organismus a cukr nebo bílá mouka k nim rozhodně patří. Nejnebezpečnější je však glutaman sodný.

Redaktor
Redaktor 10. 08. 2018 07:49

Toto dochucovadlo bývá ve větším nebo menším množství přidáváno do různých jídel denní spotřeby. Jeho použití je časté nejen v tradičních produktech jako jsou pytlíkové polévky, sladkosti nebo maso. 

Zároveň je častým přípravkem určeným k aromatizaci jídel v restauracích.  Vyskytuje se téměř všude a vyhnout se mu je nemožné, snažte se ho ale samozřejmě přijímat v potravě co nejméně.

Na první pohled se podobá soli či cukru — jak konzistencí, tak barvou. Jde o jednoduchý, bílý, krystalický prášek. 

Když ho ochutnáte, připomene vám chuť polévky. Pozitivum z hlediska ekonomiky je, že může být přidán do jakéhokoliv jídla. Jeho primárním úkolem je zvýraznění chuti a vůně jídla. 

Věděli jste ale, že kvůli této přísadě zkonzumujete více jídla? To je mimo jiné rozhodně dobrý argument pro ty, kteří si kvalitu jídla nehlídají.

Dle statistik se v současnosti spotřebuje po celém světě více než 200 tisíc tun tohoto prášku. Pro dospělého člověka je běžná dávka 1,5 g denně. U dětí je to samozřejmě méně, něco okolo půl gramu na den.  

Předávkování E621 může vyvolat závratě, migrénu, poruchy vidění, hormonální nerovnováhu, nevolnost, slabost, závratě, bolesti na hrudi a mnoho jiných nemocí.

Velká efektivita této nebezpečné látky je v tom, že skvěle chutná právě v jídlech z rychlého občerstvení. Proto nás fast food tak silně a pravidelně láká. Gultaman dělá jídlo chutným až natolik, že v nás vyvolává závislost — proto nedokážeme přestat jíst chipsy nebo třeba čokoládu.

Pro výrobce je používání E621 mimořádně prospěšné. Snižuje náklady na výrobu a má vysoce účinný dopad na prodej a spotřebu. Negativní dopad to ale samozřejmě má na jejich kvalitu, čerstvost a zdravost.

Nebuďte tedy pohodlní a rozhodně si u každé potraviny přečtěte složení na obalu.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články