Nemáte v těchto letních dnech hlad? Vyzkoušejte tyto originální osvěžující saláty

31. Července 2018
Pavel Dvořák
V létě skvělým salátem nic nezkazíte.
Zdroj Pixabay
Témata: salát , osvěžení , léto , horko
V letních dnech jen málokdo z vás pozře hutná jídla, jako jsou řízky nebo svíčková. Pokud máte vůbec hlad, většinou sáhnete po něčem lehkém. Ideálním řešením je osvěžující salát.

Držte si linii, zažeňte hlad, zůstaňte v kondici a v neposlední řadě si pochutnejte. Přinášíme vám recepty na tři originální letní saláty, po kterých se u vás určitě jen zapráší.

Thajský okurkový salát

Suroviny:

2 ks salátové okurky

1 větvička čerstvé bazalky

1 lžíce sezamových semínek

sůl

Zálivka:

2 lžíce kvalitní sójové omáčky

1 lžíce rýžového nebo vinného octa

1 lžíce sladké chilli omáčky

1 stroužek česneku

1 lžíce sezamového oleje

Postup:

Oloupejte okurky a rozřízněte je podélně na poloviny. Ostrou lžící vyškrábejte vodnaté vnitřky se semínky. Potom okurky nakrájejte na plátky, vložte je do cedníku a osolte. Okurky nechte asi půl hodiny pouštět vodu.

Zálivka:

Smíchejte dohromady sójovou omáčku, rýžový ocet, chilli omáčku, prolisovaný česnek a sezamový olej. Nechte chvíli stát při pokojové teplotě, aby se chutě propojily.

Otrhejte lístky bazalky, ty větší natrhejte na menší kousky. Rozpalte pánev a na sucho asi půl minuty pražte sezamová semínka, dokud lehce nezhnědnou a nezačnou vonět.

Vykapané okurky osušte papírovým ubrouskem. Přidejte bazalku a smíchejte se zálivkou. Podávejte posypané sezamovými semínky.

Salát jako pochoutka králíků? S těmito 3 dresinky se do něj s chutí pustí i „masožravec“

Jahodové caprese

Suroviny:

600 ml krémového kokosového mléka

100 g moučkového cukru

1 ks limetky

6 plátků želatiny

500 g velkých jahod

1 lžíce nastrouhaného kokosu

Postup:

Několik hodin předem si připravte kokosovou „mozzarellu“. Kokosový krém nalijte do hrnce, přidejte cukr, šťávu z limetky, popřípadě trochu nastrouhané limetkové kůry. Přiveďte k varu. Zatímco je hrnec na plotně, namočte plátky želatiny do trochy studené vody. Až plátky nabobtnají a změknou, vyždímejte je a přidejte do hrnce ke kokosovému krému. Směs řádně promíchejte, nechte želatinu rozpustit, ale už nevařte.

Kokosovou směsí naplňte formu – použít můžete půlkulatý srnčí hřbet nebo formu na muffiny – a nechte vychladnout v chladu. Když bude směs úplně tuhá, vložte formu na chvilku do horké vody a směs vyklopte na talíř. „Mozzarellu“ těsně před servírováním nakrájejte na plátky tenké asi 3 mm.

Pokrájejte jahody na plátky stejné tloušťky. Jahody i kokosovou „mozzarellu“ pak naskládejte na talíř.

Podávejte posypané kokosem, popřípadě moučkovým cukrem nebo nastrouhanou limetkovou kůrou.

Salát z tarhoni

Suroviny:

200 g špaldových těstovin tarhoňa

domácí pesto

malá cibule

půlka čerstvého fenyklu

čtvrt salátové okurky

hrst sušených rajčat

limetka

hrst nasekané petrželky

2 lžíce olivového oleje

sůl

Pesto:

hrst piniových ořechů

1 stroužek česneku

hrst bazalky

trochu nastrouhaného parmezánu

1 dl olivového oleje

sůl

Postup:

Nejprve si připravte pesto. Rozmixujte ořechy a pak postupně přidávejte všechny ingredience. Vše rozmixujte na hladkou pastu.

Tarhoňu opražte na olivovém oleji, pak přidejte cibulku a opět vše osmahněte dozlatova.

Po orestování vše zalijte vodou 1 : 3 (těstovina : voda) a nechte projít těstovinu varem asi 3 minuty. Odstraňte ji z plamene a nechte ji přiklopenou dojít.

Po vychladnutí přidejte hotové pesto a tarhoňu v něm promíchejte. Nepřidávejte celé pesto, zbytek pesta můžete nechat v lednici a použít třeba do špaget. Pak přidejte nakrájený fenykl na jemné plátky a neoloupanou okurku na nudličky. Přidejte nakrájená sušená rajčata, petržel a vše hojně zakápněte limetkou.

Na ozdobení použijte výhonky z fenyklu.

Diskuze

Reklama