Nestíháte? 6 jídel bez rozpálené trouby a hotové do půl hodiny

21. Července 2018
Eva Jeřábková
Máte naspěch a kručí vám v žaludku? Tato jídla hravě zvládnete do půl hodiny.
Zdroj Pixabay.com
Klasická česká jídla vyžadují hodiny příprav. V dnešní době ale nemá většina žen čas každý den postávat u plotny a vyvařovat. Tyto rychlé a chuťově nezapomenutelné pokrmy proto ocení nejen zaměstnané ženy, ale i nadšení muži v zástěře. Pojďte je s námi vyzkoušet!
Reklama

Blesková rajčatová polévka

Máte naspěch? Tuto rajčatovou polévku máte hotovou za 10 minut!

Počet porcí: 2

Ingredience:

2 velká rajčata nakrájená na větší kusy (asi 4 hrnky)

1 kapie, pokrájená a vypeckovaná

¼ střední červené cibule

½–1 stroužek česneku

5 velkých lístků bazalky

3 snítky oregana (pouze lístky)

½ čajové lžičky fenyklových semínek

½ čajové lžičky soli

2 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje

Postup: Všechny ingredience rozmixujte dohladka v kuchyňském robotu. Před servírováním polévku dozdobte lístky oregana či bazalky.

 

Fazolové tousty s artyčoky a bazalkou

Fazolové tousty zasytí zkraje dne i večer.

Počet porcí: 10

Ingredience:

1 stroužek česneku

400 g konzervované cizrny (lze použít i fazole)

hrstka čerstvé bazalky

šťáva z 1–2 citronů

olivový olej dle libosti

sůl a pepř dle libosti

1 vrchovatý hrnek konzervovaných nebo zavařených artyčoků

2 hrnky čerstvého baby špenátu

10 menších krajíců opečeného celozrnného chleba

Postup: Rozmixujte česnek, propláchnutou cizrnu a polovinu množství bazalky, dokud nezískají drobivou konzistenci. Zbylou bazalku nakrájejte na proužky a nasekejte artyčoky. Obě přísady smíchejte s cizrnovou směsí, citronovou šťávou, bazalkou, olivovým olejem, solí a pepřem. Před podáváním vmíchejte špenát a potřete směsí opečený chléb. Salát můžete servírovat i s hranolky nebo v tortille.

 

Fíkové tousty s rozmarýnem a kozím sýrem

Už se vám omrzely klasické tousty se šunkou a eidamem? Tak vyzkoušejte novou variantu s fíky a kozím sýrem.

Počet porcí: 4

Ingredience:

4 plátky křupavého francouzského chleba

115 g kozího sýra

4–5 velkých fíků

1–2 čajové lžičky jemně nakrájeného čerstvého rozmarýnu

med podle chuti

Postup: Nakrájejte chléb na plátky a opečte ho dozlatova v toustovači nebo na pečicím papíře v troubě. Na křupavé pečivo rozetřete kozí sýr, rozprostřete pokrájené fíky a posypte rozmarýnem. Takto připravený toast dochuťte medem. 

Nejlepší recepty s okurkami ze studené i teplé kuchyně

Domácí tzatziki

Česnek, kopr a pepř jsou výraznou a pikantní kombinací. Proto k tzatziki zakusujte nekořeněné nachos či pečivo.

Počet porcí: 2

Ingredience:

1 a ½ hrnku bílého řeckého jogurtu

1 okurka nakrájená na malé kostičky

šťáva z 1 citronu

3 stroužky utřeného česneku

2 polévkové lžíce nasekaného čerstvého kopru

sůl a čerstvě namletý pepř dle chuti

Postup: Ve velké míse smíchejte jogurt, nakrájenou okurku, citronovou šťávu, česnek a kopr. Směs osolte a opepřete, v případě potřeby dodejte ještě trochu citronové šťávy. Dip okamžitě spotřebujte nebo uskladněte ve vzduchotěsné nádobě.

 

Okurkový salát s cukrovým melounem a sýrem feta

Že salátem nelze překvapit? Spojení cukrového melounu, medu, kopru a sýru feta vás jistě dostane.

Počet porcí: 10

Ingredience:

2 polévkové lžíce citronové šťávy

¼ hrnku extra panenského olivového oleje

¼ čajové lžičky soli

1 čajová lžička medu

1/8 čajové lžičky mletého černého pepře

¼ čajové lžičky máku

1 vypeckovaný střední cukrový meloun (asi 5 hrnků)

1 okurka nakrájená na plátky

1/3 hrnku jemně nakrájené červené cibule

3 polévkové lžíce nasekaného čerstvého kopru

115 g rozdrobeného sýru feta

rukola dle libosti

Postup: V míse vyšlehejte společně citronovou šťávu a olivový olej, vmíchejte med, sůl a pepř. Přidejte meloun, okurku, cibuli, kopr a rukolu a zamíchejte. Před servírováním posypejte salát sýrem feta a poprašte ho mletým mákem.

 

Okurkový salát se zázvorem, sezamem a pastou miso

Nevšední salát stojí za vyzkoušení. Edamame a pastu miso seženete ve specializovaných prodejnách.

Počet porcí: 4–6

Ingredience:

2 velké okurky

1 a ½ hrnku rozmrazených sójových bobů edamame

2 střední mrkve nakrájené na tenké proužky

1 polévková lžíce opražených černých a bílých sezamových semínek

2 a ½ polévkových lžic bílé pasty miso

1 a ½ polévkové lžíce horké vody

2 polévkové lžíce rýžového octa

1 polévková lžíce + 1 čajová lžička oloupaného a nastrouhaného zázvoru

1 polévková lžíce medu nebo javorového sirupu

1 polévková lžíce + 1 čajová lžička sezamového oleje

2 čajové lžičky citronové šťávy

½ čajové lžičky sójové omáčky

Postup: Nastrouhejte okurku tak, aby vznikly spirály (ideálně použijte spirálový kráječ nebo okurku nastrouhejte škrabkou na delší nudle). Smíchejte okurku s edamame a mrkvemi. V malé míse vyšlehejte společně pastu miso a vodu, dokud směs nebude hladká. Přidejte zbytek ingrediencí na dresink a znovu promíchejte. V případě potřeby dokořeňte. Vmíchejte dresink do zeleniny v libovolném množství (záleží na tom, jak velké okurky jste použili). Salát nakonec posypejte sezamovými semínky.

Diskuze

Reklama