O tyto fyzikální modely si vidličku nezlomíte. Jsou dílem cukrářky

14. Prosince 2016
Dívat se na tyto dezerty je skoro stejný požitek, jako je jíst.
Zdroj Instagram.com/dinarakasko
Architektura, focení, pečení. Co mají tyto tři věci společného? Ukrajinku Dinaru Kasko. Peče koláče, které by se skvěle vyjímaly ve vitríně fyzikální laboratoře.

To je k jídlu? Údiv je rozhodně na místě – jako koláče rozhodně nevypadají. Spíš jako něco, o co byste si dost dobře zlomili dezertní vidličku.

Geometrické koláče začala Dinara Kasko tvořit po vystudování architektury na Kharkov University Architecture School. Své oborové znalosti poté využila coby designérka v nizozemské firmě, kde také pracovala na částečný úvazek jako fotografka. 

Vaření a pečení propadla už v 17 letech, kdy procestovala 16 zemí světa. Po narození dítěte se tato vášeň ozvala znovu, důrazněji. Tentokrát ji Dinara (naštěstí) nepřeslechla.

Japonská maminka peče chleby podle kreseb jejího syna. Internet je z nich paf

Dnes ji na Instagramu sleduje 267 tisíc (!) lidí, kteří se touží pokochat futuristickými a precizními koláči. Při jejich tvorbě využívá Kasko znalostí fyzikálních principů i architektonických přístupů.

„Ve své tvorbě využívám principů geometrické konstrukce, jako je například triangulace, Voronoiův diagram nebo biomimikry,“ vysvětlila časopisu So Good pekařka, jež si složité silikonové formy tiskne pomocí 3D tiskárny.

„Biomimikry znamenají využívání modelů, systémů a prvků přírody, všeobecně makro prvků. Může to být cokoliv, fragmentace skořápek, jež se stáčí do spirály, struktura bylinky nebo tvar bubliny.“

Pokud nerozumíte stejně jako my, vplujte do galerie a kochejte se. Uvidíte, že žádných vysvětlení třeba nebude.

Zdroj: Arch Daily

Diskuze

Reklama