Reklama

Osvědčené triky, jak vybrat šťavnatý a zralý meloun pomocí 5 smyslů

5. Července 2018
Eva Jeřábková
Vybírání opravdu zralého melounu je skutečná věda. Důležitý je nejenom zvuk, ale také vůně, barva a povrch.
Zdroj Pixabay.com
Je tady léto a s ním období sladkých melounů! Pochutiny plné vitaminů a minerálů, která uspokojí vaši chuť na sladké a zároveň obsahuje minimum kalorií. Ale víte, jak vybrat správně zralý meloun? Využít můžete dokonce všech 5 smyslů.
Reklama

Pokud jste se rozhodli koupit si půlku nebo jen čtvrtku, nemusíte nic složitě zkoumat. Meloun je rozříznutý a jeho zralost posoudíte pouhým pohledem.

 

Ochutnávka

V některých zemích bývá zvykem, že vám dají malý kousek na ochutnání. U nás se ochutnávky dočkáte možná na některých menších trzích. Spíše se musíte spolehnout na jiné triky.

 

Zvuk
Zralý meloun by měl mít při poklepu plný, kovový zvuk. Když ho vezmete do ruky a stlačíte, měl by se ozvat vrzavý zvuk.

 

Vůně
Cukrový meloun velmi intenzivně voní a slupka kolem stopky je popraskaná.  

 

Boží způsob, jak naporcovat meloun, abychom po snědení neměli ulepené ruce

 

Znamínko krásy
Vybírali jste si vždy meloun bez fleků? Správně je tomu právě naopak. Žlutý flek na jedné straně značí, že meloun už nějakou dobu ležel a dozrával dosladka.

 

Seschlá stopka
Dalším spolehlivým znamením je vyschlá stopka, která se pomalu začíná stáčet. Bohužel většina melounů v obchodě stopku nemá.

 

Povrch
Menší vady na kráse v podobě šrámů nevadí, ale povrch melounu by měl být tvrdý, lesklý a vybarvený.

Diskuze

Reklama