Pasti chudokrevnosti: Železo ze špenátu vás nespasí, vsaďte na maso

Příčinnou chudokrevnosti je i velká únava a ztráta energie
Zdroj: Pixabay
Špenát nestačí, potřebujete jíst masoAnémie způsobuje náchylnost k modřinámPorucha tvorby červených krvinek způsobuje chudokrevnostPříčinnou chudokrevnosti je i velká únava a ztráta energie+ 1 fotka+ 2 fotky

Kdyby se chtěl Pepek námořník ochránit proti chudokrevnosti z nedostatku železa, musel by svůj oblíbený špenát proložit i masem nebo vejci. Ze špenátu totiž náš trávicí trakt nedokáže železo vstřebat.

Redaktor
Redaktor 30. 10. 2018 09:25

Jak se projevuje chudokrevnost

Chudokrevnost, tedy anémie, se může projevovat nejen únavou a bledou kůží a spojivkami, ale má i mnoho dalších příznaků. Patří mezi ně závratě, zmatenost či podráždění, brnění v lýtkách, afty v ústní dutině nebo na jazyku, ale i průjem nebo hučení v uších. Pokud nezačnete chudokrevnost řešit, pak můžete pociťovat příznaky srdečního selhávání, snižuje se vaše tělesná výkonnost. Chudokrevnost z nedostatku železa doprovázejí bizarní příznaky, jako je nutkavé pojídání hlíny, papíru nebo polykání ledu.

Co to anémie vlastně je?

Chudokrevnost znamená, že je v krvi nedostatek červených krvinek nebo je v nich málo hemoglobinu – čili červeného krevního barviva, které přenáší kyslík. Základní příčinou bývá nějaká porucha tvorby červených krvinek. Ta může být způsobena nedostatkem železa, vitamínu B12 či kyseliny listové. Problém může být i v kostní dřeni, kde červené krvinky vznikají. Po ozařování nebo při nádorovém bujení ve dřeni je výroba krvinek oslabena. Nedostatkem železa trpí většinou i vegetariáni, protože maso je jeho přirozeným a bohatým zdrojem. Anémie, tedy chudokrevnost, vzniká i v případě, že krvinka obsahuje málo hemoglobinu. Taková má daleko kratší životnost.

Léčba chudokrevnosti

Rozhodně platí, že by o vašich problémech měl vědět lékař, který udělá i příslušná vyšetření. Obzvlášť důležité je přijít na důvod chudokrevnosti z nedostatku železa, protože její příčinou by mohlo být i vnitřní krvácení. Základem je dodat tělu dostatek železa v kombinaci s vitamínem C, který pomáhá jeho vstřebávání. Lékař by měl určit optimální dávkování a po 3 měsících užívání zkontroluje krevní obraz. Byla-li léčba železem úspěšná, měly by se sledované hodnoty znormalizovat asi po 6-8 týdnech jeho užívání. Celková doba léčby by měla trvat 3-4 měsíce pro doplnění zásob. Jestliže je příčinou chudokrevnosti nedostatek vitaminu B12 a kyseliny listové, měli byste je tělu také dodat – dávkování konzultujte také s lékařem. U opravdu těžkých forem anémie může léčba skončit až transplantací kostní dřeně. Lidové léčitelství nabízí k podpoře léčby i bylinky, které sice železo tělu nedodají, ale podpoří jeho využití v těle. Vhodná je kopřiva, echinacea nebo pampeliška.

Prevencí je i strava

V případě, že se právě léčíte s chudokrevností, nebo jí chcete předcházet, měli byste tomu přizpůsobit i jídelníček – vysoký obsah železa mají játra, červené maso, sušené ovoce, ořechy, korýši nebo sušené fazole. Kyselinu listovou obsahují citrusy, špenát, houby, játra, ale i sója nebo pšeničné klíčky. Vitamín B12 získáte také z jater, vajec, ryb nebo červeného masa.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články