Pikantní rajčatová, květáková s kari, ála lasagne, vepřová dan dan. Do těchto polévek se zblázníte!

9. Února 2018
Polévková sezóna je tu! Zkuste třeba variaci na pho, vepřovou dan dan s nudlemi.
Zdroj IAmaFoodBlog.com
Témata: jídlo , polévky , pho , lasagne
Konečně napadl sníh a teploty klesly k bodu mrazu! Tedy „konečně“ pro polévky, jejichž hvězdná sezóna díky ochlazení právě začíná. Nechte zazářit v hlubokém talíři nové tváře. O místo v něm se popere květáková s kari i variace na vietnamskou pho.

Květáková kari polévka

OneGreenPlanet.org

Ingredience:

3 stroužky česneku, oloupané a nahrubo nakrájené

1 velký květák, rozdělený na růžičky

2 malé brambory, oloupané a nakrájené

2 pórky (jen bílé části), nakrájené

2 hrnky neslazeného sójového nebo mandlového mléka (ne klasické mléko)

2 hrnky vody nebo zeleninového vývaru

1 lžíce práškového kari

Sůl a pepř dle chuti

Pepřové vločky dle libosti

Postup:

1. Umístěte všechny ingredience kromě soli, pepře a kari do kastrolu a přiveďte směs k varu. Základ mírně vařte do té doby, než půjdou brambory a květák propíchnout vidličkou.

2. Ponorným mixérem směs rozmixujte dohladka.

3. Přidejte lžíci kari a větší špetku soli a pepře. Směs zamíchejte, ochutnejte a dochuťte dle potřeby. Polévku servírujte s pórkem a pepřovými vločkami.

***

Polévka ála lasagne

Craftsy.com

Počet porcí: 8

Ingredience:

1 a ½ hrnku nízkotučné nebo odtučněné ricotty

½ hrnku nastrouhaného sýru Asiago (k dostání například ve Wine Food Market)

1 hrnek nastrouhaného sýru Fontina (k dostání například v ItalianFood.cz)

1 lžíce olivového oleje

2 středně velké cibule nakrájené na kostičky

3-4 stroužky česneku

2 lžíce rajčatového protlaku

2 lžičky sušené bazalky

1 lžička sušeného oregana

¼ lžičky vloček červeného pepře

450 g kuřecí klobásy, nakrájené na kostičky

800 g konzervovaných pokrájených rajčat

6 hrnků kuřecího vývaru

Sůl a pepř dle chuti

230 g vlnitých či jiných nudlí

Postup:

1. V malé míse smíchejte ricottu, ¼ hrnku sýru Asiago a ½ hrnku sýru Fontina. Okořeňte solí a pepřem dle chuti.

2. Ve velkém hrnci rozehřejte na mírném plameni olivový olej. Přidejte cibuli a smažte doměkka, asi 3 až 4 minuty. Vmíchejte česnek a počkejte 1 minutu. Přidejte rajčatový protlak, bazalku, oregano a pepřové vločky. Nakonec vmíchejte klobásu, konzervovaná rajčata a vývar. Směs osolte a opepřete.

3. Přiveďte polévku při střední až nejvyšší teplotě k varu, poté ji snižte a polévku pomalu vařte 25 minut.

4. Rozpalte plotýnku znovu na vysokou teplotu a přidejte do polévky nudle. Než se uvaří doměkka, rozdělte ricottu na 8 částí a ty umístěte na dno každého talíře.

5. Zalijte ricottu v každém talíři polévkou a dozdobte zbývajícím sýrem. Mňam!

***

Pikantní rajčatová polévka s pastinákovými hranolky

Faring-well.com

Počet porcí:

Ingredience: 1–2

Na polévku:

450 g rajčat z plechovky

3 nakládané cibulky

3 lžíce harissy (např. od Hamé)

1 hrnek světlého kokosového mléka z plechovky

Sůl a pepř dle chuti

Na pastinákové hranolky:

1 velký pastinák

Trocha olivového oleje

1 lžíce koření za’atar

Špetka soli

Postup:

1. Rozmixujte všechny ingredience na polévku a zahřejte směs na sporáku. Tu potom okořeňte.

2. Předehřejte si troubu na 200 °C. Vydrhněte pod vodou pastinák, odřízněte konce a nakrájejte ho na čtvrtiny. Ty rozdělte na 1,5 cm široké hranolky.

3. V míse obalte hranolky olivovým olejem a kořením za’atar. Rozmístěte je na pečící papír a poprašte solí.

4. Pastinák pečte v troubě asi 20 minut, poté ho otočte a nechte ho dojít 8 až 10 minut (měl by být zhnědlý a křupavý). Podávejte okamžitě k polévce.

***

Vepřová dan dan polévka s nudlemi

IAmaFoodBlog.com

Počet porcí: 2

Ingredience:

Na polévku:

4 hrnky kuřecího vývaru

2 lžíce fazolové chilli omáčky (lze použít i tuto)

2 lžíce sezamové pasty

1 lžíce sójové omáčky

1 lžíce cukru

Sůl a čerstvě namletý pepř dle chuti

1–2 malé cukety, nastrouhané na spirály, nebo jiné nudle dle libosti

Jarní cibulka na ozdobu, nakrájená na kolečka

Na křupavou vepřovou směs:

1 lžička rostlinného oleje

1 lžíce utřeného česneku

1 lžíce namleté šalotky

1 oloupaná chilli paprička

225 g mletého vepřového

1 lžíce sójové omáčky

1 lžička sezamového oleje

Sůl a pepř dle chuti

Postup:

1. V hrnci zahřejte kuřecí vývar a vmíchejte fazolovou omáčku, sezamovou pastu, sójovou omáčku a cukr. Ochutnejte a dokořeňte dle libosti. Polévku udržujte na sporáku teplou.

2. Mezitím na malé pánvi zahřejte při střední až vysoké teplotě lžičku rostlinného oleje. Přidejte česnek, šalotku a chilli papričku. Směs smažte, dokud nebude vonět. Nesmí ale zhnědnout.

3. Přidejte vepřové a opékejte ho dokřupava. Zalijte ho sójovou omáčkou a sezamovým olejem a okořeňte. Odstavte a směs udržujte teplou.

4. Polévku přiveďte k varu a vhoďte do ní nakrátko nudle (1 až 2 minuty, musí trochu změknout).

5. Rozdělte ji do talířů, posypejte vepřovým a dozdobte jarní cibulkou. Hodujte okamžitě!

Diskuze

Reklama