Plíseň na potravinách: Je po seškrábání jídlo nezávadné?

1. Prosince 2018
Lucie Trávníčková
Povrchové a "na oko" odstranění plísně rozhodně není zaručení její kompletní likvidace.
Zdroj Pixabay.com
Není plíseň jako plíseň. Některé sýry mají tzv. ušlechtilé plísně a jejich konzumace je neškodná. Naprosto odlišným případem jsou ale plísně, které se na potravinách objeví samovolně. Co mohou způsobit a jak s těmito potravinami naložit?

Jestliže sýr s plísní v lednici není hermelín, neměl by se konzumovat. Ať už je váš jazyk sebemlsnější nebo ten poslední kousek sýra byl sebedražší – nechte si zajít chuť. Tím, že plíseň ze sýru oškrábete, si nemůžete být jistá, že jste ji potraviny zbavila zcela. Mycelium neboli podhoubí plísně může být totiž prorostlé hluboko do potraviny a vaše oko ho vůbec nemusí spatřit.

Pokud se vám „poštěstilo“ a něco plesnivého jste snědla, nejspíš vás čekají zažívací problémy. Na to je nejlepší si dát živočišné uhlí, případně sáhnout po projímadle. Předchozí situace se týkala náhodné konzumace, ale jestli je vaším zvykem plíseň oškrábávat a zkažené věci jíst častěji v dojmu, že co oko nevidí, to není plesnivé, zaděláváte si na vážné zdravotní problémy, a to hlavně nádorová onemocnění.

Do ledničky ne: Jak skladovat česnek, aby vydržel co nejdéle?


Mezi potraviny, které musíte bez kompromisu vyhodit, pokud sebemenší známku plísně objevíte, se řadí hlavně maso. Ani po nasolení nebo tepelné úpravě se naprosto nehodí ke konzumaci. K dalším patří například marmelády nebo zelenina v nálevu. Stačí malá stopa po plísni a celá sklenice může být nakažená. Celého obsahu je proto nutné se zbavit.

Chcete-li se vyhnout zdravotním problémům, ať už v kratším časovém horizontu v podobě nechutenství nebo hodinám strávených na toaletě, a nebo i těm dlouhodobým, jako jsou nádorová onemocnění, vyhněte se zkaženým potravinám. Nakupujte jen to množství, o kterém jste si jistá, že budete schopná zkonzumovat. Ušetříte svoji peněženku i zdraví.

Diskuze

Reklama