Poctivé recepty na kremrole, koňakové špičky a věnečky, po nichž jsme se mohli jako malí utlouct

Poctivé recepty na kremrole, koňakové špičky a věnečky, po nichž jsme se mohli jako malí utlouct
Zdroj: Freepik.cz

Koňaková špička byla v 70. a 80. letech minulého století neodmyslitelným parťákem kávy zvané turek. To ovšem nebyla jediná sladkost, po které jsme se mohli utlouct. Na paty jí šlapala kremrole a v závěsu věneček. Chtěli byste je ochutnat? Není nic jednoduššího, než si je upéct doma. Vyzkoušejte následující recepty s příchutí retro...

Jana Jánská
Jana Jánská 16. 05. 2020 11:30

Originální zákusky s příchutí starých časů oceníte nejenom vy, či vaše děti, ale také hosté, se kterými můžete zavzpomínat, jak se žilo v době, kdy koňaková špička, kremrole nebo věneček byly hit.

Lahodné kremrole

Budete potřebovat: 2 balení listového těsta + 200 ml vody + 5 bílků + 1 vejce + 500 g cukru

 

Postup: Listové těsto rozválíme velikosti zhruba 60 cm x 30 cm a potřeme ho rozšlehaným vajíčkem. Nakrájíme ho na cirka třícentimetrové proužky, které začneme navíjet na cukrářské trubičky mokrou stranou nahoru. Konce pečlivě přimáčkneme, aby nezkazily estetický dojem. Trubičky pečeme do křupava v troubě předehřáté na 180 °C asi 15 až 20 minut.

Zatímco budou trubičky chladnout, připravíme si náplň. Smícháme 300 g cukru s 500 ml vody a necháme směs vařit asi půl hodiny, dokud nezhoustne. Že je hotová, poznáme snadno – vytvoříme si pomocí kousku drátu očko, namočíme ho do rozvaru a foukneme do něj, jako kdybychom měli v ruce bublifuk. Vyfoukli jste řetězec bublin? Bravo, rozvar je hotový. Zbývající cukr vyšleháme s bílky a ještě horký rozvar za stálého šlehání pomalu přilijeme do sněhu. Vychladlé trubičky sundáme z tyček a naplníme je pomocí cukrářského pytlíku sladkou směsí. Nakonec je jemně pocukrujeme moučkovým cukrem.

Mokrá koňaková špička

 

Budete potřebovat: 6 žloutků + 200 g moučkového cukru + 250 g slazeného kondenzovaného mléka + 250 g rumu + 250 g neslazeného kondenzovaného mléka + 60 g hladké mouky + 35 g moučkového cukru + 3 vejce + 300 ml smetany ke šlehání + 4 žloutky + 120 g moučkového cukru + 30 g polohrubé mouky + 200 g čokolády + 50 g másla + tabulka čokolády na polevu

Postup: Nejprve si připravíme likérový krém. Rozmixujeme 6 žloutků a 200 g moučkového cukru a směs hřejeme v hrnci asi 6 minut při teplotě 70 °C. Pravidelně ji mícháme. Přidáme obě mléka a rum a hřejeme dalších 5 minut na tutéž teplotu. Jakmile koňak zhoustne, vypneme plotnu a přelijeme ho do skleněné lahve.

Přejdeme na domácí piškoty! Utřeme 3 žloutky s 20 g moučkového cukru a přimícháme 15 g mouky. V jiné míse vyšleháme 3 bílky do pěny a postupně zašleháme 15 g cukru. Do bílků po částech vmícháme žloutkovou směs a nakonec i 45 g mouky. Naplníme těstem cukrářský sáček a na plech vyložený pečícím papírem vytvoříme kopečky ve tvaru velkých piškotů. Pečeme při 175 °C dozlatova. Až vychladnou, potřeme je nahoře rozpuštěnou čokoládou – zamezí prosakování likéru.

Grande finále! Do rozpuštěné čokolády vmícháme 300 ml smetany, 4 žloutky, 120 g moučkového cukru a 30 g polohrubé mouky. Směs povaříme, dokud nezhoustne. Přemístíme ji do velké mísy a zašleháme do ní povolené máslo. Krém dáme do lednice vychladit, aby se neroztékal. Pomocí nástavce na likérové špičky vytlačíme na piškoty čokoládovou směs. Je třeba vychytat moment, kdy bude směs tvárná, ale ne příliš rozteklá. Ponecháme si asi třetinu čokoládového krému na uzavření špiček. Špičky ještě dáme na chvíli do lednice nebo mrazáku, aby ztuhly. Do pevných špiček pomalu vlijeme vaječný koňak a uzavřeme je zbývající čokoládovou směsí. Před smočením v rozpuštěné čokoládě s trochou tuku je necháme ještě jednou vychladnout. Čokoládovou polevu na špičkách necháme ztuhnout v lednici.

Věnečky se žloutkovým krémem

 

Budete potřebovat: 140 g másla + 250 ml mléka + 140 g hladké mouky + 6 vajec + 1 l mléka + 100 g moučkového cukru + 100 g škrobu + 12 žloutků

Postup: Máslo s mlékem přivedeme k varu a za stálého míchání přisypeme mouku. Jakmile se vytvoří koule připomínající velký knedlík, sundáme hrnec z plotny a za stálého míchání přidáme vejce jedno po druhém. Těstem naplníme cukrářský sáček, vytlačíme na pečící papír kolečka a pečeme je v troubě vyhřáté na 200 °C, dokud nevyběhnou. Poté teplotu snížíme na 160 °C a pečeme dozlatova.

Rychle si připravíme žloutkový krém, dokud věnečky nevychladnou úplně. Žloutky, cukr a škrob smícháme s asi 100 ml mléka a zbylé mléko přivedeme k varu. Hrnec odstavíme a rychle vmícháme žloutkovou směs. Pořádně vyšleháme. Lehce zchladlé věnečky prořízneme a naplníme je žloutkovým krémem pomocí cukrářské trubičky nebo sáčku. Věneček můžete potáhnout fondantem nebo potřít bílkovou polevou.

Zdroj: Meg v kuchyni 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články