Podívejte se, jak se vyrábí Sriracha, nejslavnější pálivá omáčka světa

15. Února 2017
Do továrny se denně dováží přes 21 tun papriček.
Zdroj Tiare75.wordpress.com/Qz.com
Na svět přišla už v roce 1980. A i když ani dnes pořádně nevíme, jak se Sriracha správně vyslovuje, k vietnamským jídlům jsme si ji zamilovali. Pálí jako čert. Jak přesně se ale vyrábí a z čeho?

Jeden spoiler vyzradíme hned zkraje – na rozdíl od podobných omáček neprojde Sriracha varem.

Pikantní směs vzniká v kalifornském městě Irwindale už od roku 1980. Tam získal azyl muž jménem David Tran. S chilli omáčkami začal experimentovat už v roce 1975 ve Vietnamu, kde jeho bratr pěstoval chilli papričky.

Recept na pikantní kuře z KFC vyzrazen! Redaktor získal originální recept od synovce slavného vousáče z loga

Jenže v roce 1978 začala vietnamská vláda dělat zátah na etnické Číňany v jižním Vietnamu a Tran musel pryč. Zamířil do Hong Kongu. Kvůli opletačkám s britskými úřady ale nakonec emigroval do Spojených států. Země, kde se zrodila významná společnost Huy Fong Foods.

Významná z jednoduchého důvodu – darovala světu delikátní pálivou Srirachu.

Na 60 400 metrech čtverečních se v Irwindale vyrábí omáčka dodnes. Ani ústřední ingredience se nezměnila – jedinou papričkou hodnou Srirachi je červená jalapeno.

Červená paprička jalapeno.
Specialtyproduce.com

Do továrny se denně dováží přes 21 tun papriček. Nejprve jsou očištěny. Následně putují do obřích mlýnků. Drť ale získá na jemnosti až v průmyslových mixérech. V nich je smíchána s octem, solí a konzervanty.

Tento základ se pak přesouvá do plnicí stanice, kde je vytlačen do dvousetlitrových barelů. Aby výrobce získal žádoucí chuť, pracuje plnicí stanice v další fázi obráceně – z barelů se extrahuje chilli základ. Ten se v druhé mixovací sekci doplní o česnek a cukr. Poslední ingredience, které z agresivních papriček dělají příjemný kořenící produkt.

I typické lahve se vyrábí v Irwindale. Továrna pracuje s primitivními formami. Ty jsou roztaveny a nafouknuty do tvaru, který je všem milovníkům Srirachy známý.

Utište kručící žaludek v práci. Tyto svačiny dokážou i zmlsaní lenoši

Lahev s pálivou omáčkou nelze v regálu přehlédnout. Je opatřena průhlednou fólií s bílým textem v pěti jazycích – vietnamštině, čínštině, angličtině, francouzštině a španělštině. A nemůže chybět ani typická podobizna kohouta. Ten se na etiketu nedostal náhodou – David Tran se narodil v roce 1945, který byl dle čínského kalendáře rokem kohouta.

Pokud byl někdy nejlepší čas na ochutnání Srirachy, tak právě teď, kdy se rok kohouta opakuje. Neostýchejte se a zkuste svůj jídelníček okořenit něčím novým. Lépe pochopíte, proč se každoročně vyrobí přes 20 milionů lahví této zářivě červené omáčky.

Zdroj: Refinery29

Diskuze

Reklama