Podpořte hubnutí přírodní cestou: Záchvaty přejídání porazíte s pomocí exotické rostliny

Konzumace výrobků obsahujících mletý kořen konjacu přispívá k přirozenému snižování hmotnosti.
Zdroj: Pixabay.com
V zemích tropické Asie roste pozoruhodná rostlina konjac, lidově zvaná ďáblův jazyk, jejíž kořen obsahuje glukomannan, přírodní polysacharid, který redukuje tvorbu ghrelinu, potlačuje pocit hladu, a tím přispívá k přirozenému snižování hmotnosti.Nudle vyrobené z kořene konjacu mají stejné využití jako jiné těstoviny.Nejjednodušší je samozřejmě zvolit některý z potravinových doplňků ve formě tablet či kapslí.Nudle vyráběné z kořene rostliny konjac obsahují 0 % tuku a sacharidů, jsou bezlepkové a plné vlákniny.+ 1 fotka

Dali jste si novoroční předsevzetí zhubnout do plavek, ale ručička váhy jakoby se zasekla? Bojujete s nutkavými večerními a nočními nájezdy na špajz a lednici, při kterých sníte vše, co vám přijde pod ruku? Na vině může být nezvladatelný vlčí hlad. Jak ho ale účinně zahnat, když pevná vůle nestačí? Pro pomoc nemusíte chodit daleko. Stačí ji hledat v přírodě.

Lenka Chvostová
Lenka Chvostová 16. 02. 2019 10:00

Určitě znáte ono pověstné rčení „Mám hlad jako vlk“. Když nás vlčí hlad přepadne, jsme schopni sníst vše, co nám přijde na oči.  Přitom určitě nejsme tak vyhladovělí, abychom například v noci museli „bílit“ ledničku ze strachu, že zemřeme hlady. Co nás k tomu tedy nutí? Důvodů je hned několik. Pokud si alespoň na některou z následujících otázek odpovíte „ano“, najdete příčinu svého nočního přejídání. Stane se vám někdy, že vynecháte snídani, oběd, večeři nebo jsou pauzy mezi jídly delší než 3–4 hodiny? Hladovíte, držíte drastické redukční diety? Neřešíte příliš, co jíte, a dáváte si kalorická a tučná jídla?

Všechny tyto prohřešky proti správné životosprávě mohou vyvolat zvýšenou produkci hormonu zvaného ghrelin. Tento „hormon hladu“ má při normálním fungování za úkol poslat zprávu ze žaludku do mozku a oznámit nám, že máme hlad. Při jeho nadprodukci ale vzniká pocit hladu i tehdy, když doopravdy nehladovíme. Podle psychologa Marka Navrátila ale vlčí hlad nezpůsobují jenom prohřešky vůči správné životosprávě: „Nadměrnou produkci ghrelinu může způsobit i stres, deprese nebo problémy v soukromém či pracovním životě. Lze říci, že silná frustrace a nespokojenost – například z naší práce - nás vedou ke starým a osvědčeným způsobům dosahování uspokojení. Tím jsou pro nás od začátku našeho života primárně ústa. Příjmem potravy, často i nadměrným, pak silný pocit neuspokojení zaháníme.“

Čas pro spokojený žaludek

Produkci ghrelinu a naši tělesnou hmotnost ovlivňuje nejen skladba našeho jídelníčku. Velký vliv má i rozdělení stravy během dne. Ideální je jíst menší porce, zato víckrát denně. Zamezíme tak kolísání hladiny ghrelinu a nezvladatelnému hladu. Vhodné je také jíst pomalu a udělat si během dne na jídlo čas. Ano, každý z nás s ním občas bojuje a mnohdy v samém spěchu na jídlo zapomeneme nebo ho do sebe rychle naházíme. Pokud ale hltáme, žaludek nemá dost času na to, aby snížil produkci „hladového hormonu“, a my tak cítíme pořád hlad. Ten nás pak zase nutí v noci plenit ledničku a začarovaný kruh plný hladovění, přejídání a výčitek se tak uzavírá.

Uzavřete smlouvu s ďáblem

Krví se mu ale upisovat nemusíte. Abyste hladinu ghrelinu snížili a začali se při pohledu na lednici opět ovládat, sáhněte po účinném přírodním pomocníkovi. V zemích tropické Asie roste pozoruhodná rostlina konjac, lidově zvaná ďáblův jazyk. Jeho kořen obsahuje glukomannan, přírodní polysacharid, který má jednu výjimečnou vlastnost. Redukuje tvorbu ghrelinu, potlačuje pocit hladu, a tím přispívá k přirozenému snižování hmotnosti. A navíc má neuvěřitelnou vlastnost, je totiž schopen nabobtnat až na úctyhodný 200násobek své původní velikosti.

Protože v Česku ale tuto rostlinu neseženeme, nezbývá vám nic jiného než se zaměřit na výrobky, které glukomannan obsahují. Nejjednodušší je samozřejmě zvolit některý z potravinových doplňků ve formě tablet, jakým je například český přípravek Obezin. Existuje však i celá řada různých těstovin, vyrobených právě z kořene konjacu, které mají naprosto neutrální chuť, takže je možné je použít jako přílohu k jakémukoliv jídlu.

Cvičit, spát a hubnout

Pouhá konzumace výrobků s glukomannanem ale samozřejmě problémy s nadváhou nevyřeší. Jakmile se díky nim zbavíte vlčího hladu, je dobré se zaměřit i na další režimová opatření. Je prokázáno, že nedostatečný či nekvalitní spánek může být jednou z příčin vlčího hladu. Naše tělo během spánku produkuje hormony a enzymy, které mají vliv na správné fungování těla i naši tělesnou hmotnost. Také tím, že zvýšíme svou fyzickou aktivitu, snížíme pocit hladu. Pravidelným cvičením pak zmizí nejen tukové polštáře, ale ještě klesá hladina obávaného ghrelinu.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články