Podzimní džemy: Chuť léta ve skleničce pro ženy a rajčata s rumem pro muže

8. Listopadu 2018
Redakce Lifee.cz
Rajčatový džem s rumem je ideální pro muže.
Zdroj Labeta
Nejen léto je vhodný čas pro zavařování a tvorbu domácích zavařenin. I z podzimního sortimentu a exotického ovoce lze vykouzlit zásobu do spíže nebo třeba jedlé dárky pro naše blízké.
Reklama

Na podzim a v zimě je zásoba čerstvého ovoce velmi omezená a ovoce ze supermarketu není zrovna chutné a plné vitaminů. Je tedy ideální zásobu ze zahrádky nebo farmářských trhů zpracovat a vytáhnout, až bude hůř.

Citronová chia marmeláda

Co potřebujeme:

750 g citronů (oloupaných, bez blanek), 3 lžičky citronové kůry, 6 lžic cukru, třtinový želírovací cukr 4:1 Labeta, 1,5 lžičky chia semínek

Postup:

Citrony oloupeme, jednotlivé měsíčky zbavíme blanek a pokrájíme na menší kousky. Při odstraňování blanek jsme důslední, předejdeme tak zhořknutí marmelády. Citrony rozmixujeme, přidáme citronovou kůru a třtinový želírovací cukr 4:1. Směs dobře promícháme a povaříme 3-5 minut. Po odstavení z plamene vmícháme chia semínka a hotovou marmeládu plníme do sklenic. Zavíčkované sklenice otočíme dnem vzhůru a necháme při pokojové teplotě zchladnout.

Pár rad:

- místo mixování můžeme citron pokrájet na malé kousky a před přidáním želírovacího cukru 5 minut povařit. Místo hladké marmelády tak vznikne džem s kousky ovoce.

- po uvaření je marmeláda řidší. Je třeba myslet na to, že ji zahustí chia semínka a jako každý džem k tuhnutí přispěje také zchladnutí.

Jak načít kokos a nakrájet cibuli bez plakání? 7 tipů, jak porcovat ovoce a zeleninu jako šéfkuchař

Jablečný džem s kořením

Co potřebujeme: 

2 kg jablek, 1 kg cukru (nebo dle chuti), 6 ks hřebíčku, 1 celý vanilkový lusk, 1 tyčinka skořice, ovocný pektin Labeta

Postup: 

Jablka omyjeme a rozdělíme na 2 poloviny. Jednu polovinu nakrájíme na malé kostičky (včetně slupek a jádřinců). Druhou polovinu oloupeme, zbavíme jádřinců a taktéž pokrájíme na malé kostičky. Nakrájená jablka se slupkou a jádřinci dáme do hrnce, podlijeme vodou a dusíme několik minut doměkka. Po vychladnutí propasírujeme přes sítko do hladké kaše. Jablka zbavená jádřinců a slupek rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka a přidáme k propasírované jablečné kaši. Ke směsi přidáme koření, cukr, ovocný pektin a vaříme do husté hmoty. Hotový džem plníme do sklenic, zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a při pokojové teplotě necháme zchladnout.
 
Pár rad:

- množství cukru je orientační a závisí nejen na vlastní chuti, ale také na druhu jablek. Sladší jablka budou potřebovat cukru méně, kyselá více.

- koření můžeme z hotového džemu vyndat nebo ho nechat ve skleničce spolu s džemem. Po dobu skladování džem ještě více navoní.

Hruškový džem s badyánem, hřebíčkem a skořicí 

Co potřebujeme: 

2 kg zralých hrušek, ovocný pektin Labeta, 100 g třtinového cukru, 100 ml vody, 3 lžíce medu, 4 ks hřebíčku, 2 ks badyánu, 1 tyčinka celé skořice, kůru z 1,5 citronu

Postup: 

Omyté hrušky oloupeme, zbavíme  jádřinců a nastrouháme nahrubo.  Nastrouhané hrušky dáme do hrnce, podlijeme vodou, přidáme med, koření a cukr promíchaný s ovocným pektinem. Vše za stálého míchání rozvaříme na hustou kaši (cca 10 min.). Z hotového džemu vyjmeme koření a plníme do sklenic. Uzavřené sklenice obrátíme dnem vzhůru a necháme zchladnout při pokojové teplotě.

Rajčatový džem s vůní rumu pro pány

Co potřebujeme: 

2 kg zralých rajčat, 800 g cukru, 120 ml rumu, 2 lžičky kyseliny citronové Labeta, ovocný pektin Labeta, 2 vanilinové cukry 

Postup: 

Rajčata omyjeme, rozkrájíme i se slupkou na menší kousky a v hrnci je rozvaříme na kaši (nepodléváme, rajčata jsou šťavnatá a pustí dost šťávy). Rajčatovou kaši necháme vychladnout a poté propasírujeme přes síto, abychom odstranili semínka a slupky. Promícháme cukr, kyselinu citronovou, ovocný pektin a vanilinové cukry a tuto směs vmícháme do rajčatové kaše. Přidáme rum, vše důkladně promícháme, přivedeme k varu a několik minut vaříme do zhoustnutí.

Diskuze

Reklama