Reklama

Polévka v létě? Ano, ale studená. Vyzkoušejte španělské gazpacho, francouzské vichysoisse nebo bulharský tarator

5. Srpna 2018
Eva Jeřábková
Už jste někdy slyšeli o španělském gazpachu nebo bulharském taratoru?
Zdroj Pixabay.com
V parných letních dnech rozhodně nejsou ideální těžká kalorická jídla. Vaše tělo zbytečně zahřívají. Zvolte naopak jídla lehká, plná zeleniny, bílého masa s minimem tuků. Ideální jsou i polévky, ale komu by se v třicetistupňových teplotách chtělo usrkávat z teplého kuřecího vývaru. Vaše přehřáté tělo si naopak žádá něco chladnějšího. Výborné osvěžení vám poskytnou studené letní polévky.
Reklama

Už jste někdy slyšeli o španělském gazpachu nebo bulharském taratoru? Tyto zeleninové a vychlazené polévky dodají vašemu tělu spoustu vitaminů a minerálů a navíc v horku nijak nezatíží váš organismus.

Španělské gazpacho

Ingredience:

  • 1 kg vyzrálých rajčat
  • 1 okurka
  • 1 červená paprika
  • 2 stroužky česneku
  • 1 menší červená cibule
  • 2 ks bílého toastového chleba
  • malý kousek chilli papričky (máte-li rádi ostřejší jídla)
  • 3 polévkové lžíce extra panenského za studena lisovaného oleje
  • 2 polévkové lžíce červeného vinného octa či šťávy z limetky
  • špetka soli a koření (tymián, estragon, oregano, saturejka – podle vlastní chuti)

Postup:

Rajčata spařte ve vroucí vodě a oloupejte z nich slupku. Odstraňte kousek kolem stopky a také semínka. Dužinu dejte do mixéru. Oškrábejte slupku z omyté okurky. Podélně ji rozkrojte a vyndejte semínka. Nakrájejte na kousky a vložte do mixéru k rajčatům. Omyjte papriky, odstraňte stopku a semínka a také přidejte nasekané na kousky do mixéru. Oloupejte cibuli a česnek, nasekejte na kousky a také přidejte do mixéru. Přidejte i ve vodě rozmočený toastový chléb a případně i chilli papričky a koření. Rozmixujte dohladka. Můžete dochutit solí, octem či limetkovou šťávou. Dejte vychladit do ledničky.

Francouzská pórková polévka vichysoisse

Také Francouzi mají svoji studenou letní polévkovou specialitu. Jde o vichysoisse neboli pórkový krém.

Ingredience:

  • 4 pórky (berte jenom bílou část)
  • 1 cibule
  • 750 g brambor
  • 1,5 litru kuřecího vývaru
  • 50 g másla
  • 250 ml smetany 12 %
  • sůl a pepř (ideálně čerstvě namletý)

8 zajímavostí, které jste zcela jistě nevěděli o zmrzlině

Postup:

Omytý pórek pokrájejte na kolečka. Najemno nasekejte cibuli. Oškrábejte omyté brambory a pokrájejte je na kostičky. Připravte si hrnec, v němž rozpustíte máslo a na něm necháte zesklovatět cibuli. Pak přidáte pórek. Nechte ho změknout a zalijte kuřecím vývarem a přidejte brambory. Vařte cca 15-20 minut, dokud brambory nezměknou. Odstavte z plotny, nechte vychladnout a dohladka rozmixujte. Dochuťte solí a pepřem. Dejte do ledničky a před podáváním do polévky vlijte smetanu a promíchejte. Podávejte chladné.

Bulharský tarator

Bulhaři se chlubí svojí pochoutkou v podobě bulharského taratoru, chladné okurkové polévky.

Ingredience:

  • 1 salátová okurka
  • 4 stroužky česneku
  • 3 polévkové lžíce nadrobno nasekaných vlašských ořechů
  • 50 ml olivového oleje
  • 500 ml acidofilního mléka
  • 2 bílé jogurty (á 150 ml)
  • sůl, citronová šťáva, čerstvý nebo naložený kopr a čerstvá petrželka dle chuti

Postup:

Omyjte salátovou okurku, ale nechte ji i se slupkou. Nastrouhejte ji nahrubo. Utřete česnek s trochou soli. Dejte ho do mísy a přidejte k němu nadrobno posekané vlašské ořechy. Přilijte olivový olej a důkladně promíchejte. Vsypte nastrouhanou okurku, petrželku a kopr. Přilijte acidofilní mléko a jogurty. Důkladně vše promíchejte, aby se vytvořila homogenní hmota. Můžete polévku případně dochutit citronovou šťávou. Polévku dejte do ledničky vychladit a poté podávejte.

Diskuze

Reklama