Používáte v kuchyni jedovaté nádobí? Co způsobuje a co byste měli používat místo něj?

Měděné nádobí je nebezpečné.
Zdroj: Pixabay
Měděné nádobí je nebezpečné.Hliník se uvolňuje do jídla.Příbory se většinou vyrábějí z nerezové oceli.Měděné konvice byste měli mít tak maximálně jako dekoraci.+ 1 fotka+ 2 fotky

Mnozí z nás už si dávají pozor, z čeho jsou jejich hrnce nebo třeba pánvičky vyrobené, čím jsou postříkané a jaké prostředky jsou do nich přidávané. Na druhou stranu existuje ještě spousta lidí, které by to ani nenapadlo, a tak nevědomky při každodenním vaření ohrožují svůj život.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 27. 08. 2018 10:05

Nepropadejte však panice, všechno nádobí nemusí být škodlivé. Je ale pravda, že některé může být dokonce i toxické, takže jeho kontrolu vám zcela jistě doporučujeme.

Zkontrolovat byste měli především následující hrnce a pánve.

1. Teflonové pánve

Teflon je vyroben z fluorovaných polymerů. Ukázalo se, že když se teflon zahřeje na vysokou teplotu, začne se z něj uvolňovat kyselina perfluoroktanová. Ta může být zodpovědná za vznik několika druhů nádorů. Postupně totiž dochází k její akumulaci v těle, protože náš organismus ji nedokáže metabolizovat. Úřady pro ochranu životního prostředí, jakým je například americká EPA, zatím oficiálně nestanovily že je tato kyselina karcinogenní. Považujeme to za nanejvýš alarmující stav, protože látka se nachází v krvi téměř každého člověka žijícího v rozvinutých zemích. Naštěstí výrobci kuchyňského nádobí se sami zavázali, že od roku 2015 začnou látku ze svých výrobků odstraňovat. Riziko však stále přetrvává u levných produktů dovážených z Číny.

2. Hliníkové nádobí

Rizika hliníku jsou diskutována již dlouhá léta. Jeho nadměrný příjem se spojuje hlavně se vznikem Alzheimerovy choroby. Dnes už jsou hliníkové hrnce a pánve lépe odizolované než jako v minulosti, ale pro klid duše je stejně dobré se jim nadále vyhýbat.

3. Nádobí s obsahem olova

Možná tomu nebudete věřit, ale i dnes může některé nádobí obsahovat stopy olova. To se používá proto, aby dodalo nádobí sílu a rovnoměrné zbarvení. Nejvíce ohroženy otravou jsou děti do 6 let. 

4. Měděné nádobí

Měď je měkký kov a často se proto do ní přimíchává nikl. Oba tyto kovy se při zahřátí uvolňují do jídla. Měď je v podstatě pro tělo užitečný stopový prvek, který posiluje kosti a imunitní systém, zvyšuje úroveň energie a zesiluje pojivové tkáně. Nicméně, jak uvádí dr. Lawrence Wilson, nadměrné množství mědi může tělu také škodit. Konkrétně nadbytek mědi vede k odbourávání vitaminu C, rozvoji některých druhů rakoviny závislých na estrogenu, což je například rakovina prsu. No a zvýšený příjem niklu může přispívat ke vzniku onemocnění štítné žlázy, srdce a dokonce i rakovině.

5.  Nádobí z nerezové oceli

Do nerezové oceli  jsou přidávány i kovy jako nikl, chrom, titan, měď, molybden a vanadium. Ty méně kvalitní kousky mohou, když dojde k jejich poškrábání, uvedené kovy propouštět do jídla.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články