Přejedli jste se sladkým? Odbornice radí, co (ne)dělat

Přejedli jste se sladkým? Odbornice radí, co (ne)dělat

Také vám pokaždé přijde, jako by s první sněhovou nadílkou bylo všechno pocukrované? Ono to zřejmě má svou symboliku. Ke konci roku přibývá svátků spojených se sladkostmi, ať už Halloween, Mikuláš nebo Vánoce. Někdy se ale rozšoupneme víc, než je náš žaludek schopný snést. Váš případ? Server Cooking Light s doktorkou Brierley Horton poradí, co dělat.

Jana Jánská
Jana Jánská 20. 11. 2017 14:39

1. Slupněte vlákninu a bílkoviny

Podle výživové poradkyně Horton může „sladké obžerství“ způsobit prudký vzrůst hladiny cukru v krvi. Znamená to, že vás zanedlouho přepadne hlad a budete prahnout po dalším cukru. Ukončit tento cyklus je proto klíčové.

Jak? Snězte nějaké bílkoviny a vlákninu. Rozumíme, zřejmě jste přecpaní a nemáte na jídlo ani pomyšlení. Předejít dalšímu podobném stavu ale pomůže už jen svačina v podobě jablka a ořechového másla. Nebo vejce natvrdo s pistáciemi. Nezklame ani hummus s kousky zeleniny.

2. Dejte si nohy nahoru!

Teď myslíme obrazně. Stres je katalyzátorem chutí na sladké. Právě ve vypjatých situacích sníme nejvíc cukru. Potvrdila to i nedávná studie Kalifornské univerzity, jak upozornil server Cooking Light. Stresované ženy, které vypily sladký nápoj, se následně cítily klidnější.

Chcete zamezit další konzumaci cukru? Nebo sladkému začarovanému kruhu úplně předejít? Pečujte o svou duši. Budete-li v klidu, vaše tělo nebude na příjem cukru naléhat.

3. Myslete dopředu

Když máme urputný hlad, většinou sáhneme po něčem, co můžeme okamžitě konzumovat. Vlčí hlad potřebuje ukojit ihned! A protože tuto podmínku splňují zejména sladkosti, putují do našich žaludků právě ony.

Náš hlad je ale v tu chvíli abnormální, takže většinou neodhadneme míru… a naše břicho začne brzy skučet.

Také si zaděláváme na obezitu. „Cpete-li se sladkým, vaše tělo rozkládá cukr na glukózu, která následně putuje do krevního oběhu. Na to reaguje tělo uvolňováním inzulinu, aby snížilo hladinu cukru a pomohlo ho ,zlikvidovat‘. Jakýkoliv nevyužitý cukr ukládá tělo jako tuk,“ upozornila doktorka.

Buďte na záchvaty hladu připraveni. Uvařte si toho víc k večeři a ušetřete si malou porci pro chvíle, kdy vás v práci přepadne hlad, ale nebudete mít čas zaběhnout na oběd do kantýny nebo restaurace. Nutričně vyváženým stravováním předejdete tláskání. I nežádoucím faldíkům.

4. Snězte probiotika

Zastavili jste pojídání sladkého až v momentě, když vás nepříjemně tlačilo v žaludku? Snězte řecký jogurt nebo vypijte kombuchu. Probiotika obohatí střevo o „dobré bakterie“, a vyváží tak počet těch „špatných“, které si pochutnávají na cukru a postihují naše kognitivní funkce.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články