Rakovina z párku? Nadměrná konzumace uzenin a konzervovaných výrobků je pro vaše tělo peklo

Debrecínské párky mají barvu odpovídající obsažené paprice.
Zdroj: Pixabay.com
Jeden párek vám rakovinu nezpůsobí.Pokud si uzeniny ale dopřáváte často, se zdravím už hazardujete.Oblíbenou formou přípravy je grilování.Špekáčky jsou zase spojené s táborem nebo ohněm v kempu.+ 2 fotky+ 3 fotky

Přišla jste pozdě večer z práce a nechce se vám nic vařit? Cítíte se trochu jako Bridget Jones, která když otevřela ledničku, v ní našla jen zbytek plesnivého sýra? V té vaší se pro řešení nouzových situací v přihrádce krčí balení párků. Jednou za čas vám z pár snědených gramů konzervovaného masa třetí noha nenaroste, ale příliš časté „nouzovky“ by vám mohly přivodit i nepříjemné zdravotní problémy.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 16. 09. 2018 13:05

Dle studií odborníků ze Švédska stačí padesát gramů konzervovaného masa denně, abyste zvýšila riziko rakoviny slinivky na 20 %. Ta, jak tvrdí studie Susanny Larssonové ze stockholmské univerzity Karolinska Institutet, se léčí nejhůře ze všech druhů rakovin.

Proč je tomu tak? Co dělá konzumaci párků a uzenin tak nebezpečnou? Jsou to především dusitany (draselný E 250 a sodný E 249), dusičnany (sodný E251 a draselný E 252) a barviva, kterých je zapotřebí ke konzervaci masa. Obsahují také vysoký podíl nasycených tuků a soli. Tím ohrožujete funkčnost nejen slinivky, ale i střev a konečníku.




Párky si nemusíte odepírat úplně, ale jejich výběrem můžete zdravotním potížím předejít. Nejvhodnější variantou jsou párky spišské, debrecínské, vídeňské nebo lahůdkové. Čím větší podíl masa, tím lépe, čím menší podíl soli, tím taky lépe.


Nejlépe samozřejmě uděláte, když si i pro párky zajdete k řezníkovi. Ten vám doporučí ty nejlepší a případně i sdělí, kdo je výrobcem. V supermarketu by se vám mohlo stát, že narazíte na párky, které nebudou úplně lahodit vašemu oku. Jejich barva by měla být světle růžová, vyjímaje ty debrecínské a spišské, jejich barva je jiná díky přidané paprice.


Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články