Řepkový, nebo olivový? Jaký olej použít, aby vaše jídlo mělo tu správnou chuť

2. Září 2018
Redakce Lifee.cz
Olivový olej by neměl ve vaší kuchyni chybět.
Zdroj Pixabay.com
Témata: olej , vaření , jídlo , kuchyně
Přemýšlíte, jaký olej použít do salátu? A jaký je nejvhodnější na pánev? A není to jedno? Věřte, že není. Každý druh oleje má jiné složení a od toho se odvíjí i jeho využití v kuchyni.
Reklama

Oleje lze v základu rozdělit podle tzv. teploty zakouření. Jedná se o hodnotu, kterou je olej schopný snést, aniž by se přepálil. Nesahejte tedy do regálu pro ten nejlevnější jen proto, že chcete ušetřit. Mohla byste se spálit. Doslova.

Při výběru oleje byste měla mít představu, na co ho chcete použít a jak s ním připravovaný pokrm upravit. Jestliže zvolíte na smažení olej, který má nízkou hodnotu zakouření, rychle se přepálí. Znehodnotíte tak nejenom samotný olej, ale i svou večeři, která ještě jako bonus bude obsahovat nežádoucí látky, které byste rozhodně pozřít neměla.

Abyste předešla tomu, že váš steak bude nasáklý olejem jak houba na nádobí, pokládejte jej na pánev, až když je olej trochu rozehřátý. Zabráníte tak zbytečnému vstřebávání do připravovaného jídla. Když se olej mírně vlní, je pravý čas přidat ostatní. Pokud se nad pánví objeví namodralý dým, olej se už začal přepalovat.

Chcete být hospodyňkou na jedničku? Pak vaše jídlo musí vypadat jako z luxusní restaurace


Mezi výživově nejhodnotnější oleje patří ten řepkový, lněný a olivový. Obsahují nejvíce omega 3 nenasycených mastných kyselin, po kterých naše tělo přímo lační. Nejméně výživné jsou naopak oleje tropické, kde převažují nasycené mastné kyseliny. Jejich výhodou je dobrá tepelná stabilita.

Ideální stav je mít ve špajzu různé druhy olejů a použít vždy ten, který se nejvíce hodí na daný typ pokrmu. Jestliže špajz nemáte a místo v kuchyni je drahocenné, který z olejů je tedy „nejuniverzálnější“? Chybu neuděláte s olejem řepkovým, popř. olivovým.

Jaký olej tedy vybrat?

Studená kuchyně
Pro přípravu salátů, majonéz, omáček a dipů volte podle chuti. Zde zakouření nehraje žádnou roli, tudíž máte volné ruce. Pozor jen na olej kokosový, který je při pokojové teplotě tuhý.
Oleje: lněný, řepkový, olivový, slunečnicový, sójový,...

Teplá kuchyně
Na krátkodobé smažení můžete použít olej řepkový, olivový, kokosový i palmový. To jsou druhy, které snesou vyšší teploty a nepřipálí se. Na dlouhodobé smažení a fritování zvolte olej, který má na svém obalu uvedeno, že je pro takovou úpravu jídla vhodný.

Diskuze

Reklama