Reklama

Rychlá a levná večeře z brambor čtyřikrát jinak

9. Července 2018
Eva Jeřábková
Brambory jsou nejenom skvělou přílohou, ale s trochou fantasie je můžete využít i jako hlavní chod.
Zdroj Pixabay.com
Všední dny jsou pro většinu z nás natolik hektické, že mnohdy nestíháme ani nakoupit. Inspirujte se proto rychlými večeřemi z brambor, které doma jistě najde každý. Stačí k nim přidat pár běžných surovin a za pár minut můžete servírovat teplou večeři.
Reklama

1. Bramborový guláš se zakysanou smetanou a klobásou

Suroviny na 4 porce:

  • 4 velké brambory + 1 na zahuštění
  • 1 velká cibule
  • 2-3 stroužky česneku
  • olej
  • 2 lžíce uzené mleté papriky
  • majoránka a kmín
  • bobkový list
  • sůl a pepř
  • 2 nožičky bylinkové klobásy
  • 150 ml zakysané smetany k podávání

Postup:

Brambory oloupejte. Čtyři nakrájejte na malé kostičky a pátou nastrouhejte najemno. Cibuli a česnek oloupejte a nasekejte. Ve větším hrnci na oleji zpěňte cibuli a restujte dosklovata. Přidejte česnek a ještě chvíli opečte. Vmíchejte mletou papriku, majoránku a kmín. Když se koření rozvoní, vhoďte do hrnce na kolečka nakrájenou klobásku a restujte asi dvě minuty. Poté přidejte nakrájené brambory, promíchejte a zalijte vodou, aby byly ponořené. Osolte, opepřete, přidejte bobkový list a nastrouhanou bramboru a vařte asi 20 minut do úplného změknutí brambor. Vyjměte bobkový list, dochuťte a můžete podávat s čerstvým pečivem a zakysanou smetanou.

 

2. Hustá bramborová polévka s cizrnou

Suroviny na 4 porce:

  • 4-5 větších brambor
  • 1 pórek
  • 1 velká mrkev
  • 1 cibule
  • 1 pastinák
  • 2 lžíce oleje
  • 3 lžíce jemných ovesných vloček
  • 1 konzerva cizrny
  • sůl a pepř
  • majoránka
  • 2 stroužky česneku
  • voda nebo zeleninový vývar

Postup:

Brambory, mrkev, pastinák a pórek očistěte, oloupejte a nakrájejte na kostičky. Cibuli oloupejte a nasekejte najemno. Na oleji zpěňte cibuli, přidejte brambory, kořenovou zeleninu a pórek a chvíli restujte. Polévka tak získá výraznější chuť. Pak zalijte vodou nebo vývarem. Přiveďte k varu, vmíchejte ovesné vločky a osolte. Když jsou brambory téměř měkké, vmíchejte slitou cizrnu, oloupaný a prolisovaný česnek a rozemnutou majoránku. Dochuťte solí a pepřem a ještě chvíli povařte. Podle potřeby nařeďte vývarem nebo vodou. Polévku podávejte s čerstvým pečivem.

3 lehké večeře se zázračným avokádem pro dnešní den

3. Bramborák s batáty a pažitkovým dipem

Suroviny na 4 porce:

  • 5 větších brambor
  • 3 batáty
  • 100 g strouhaného čedaru
  • 2 vejce
  • sůl a pepř
  • 4 lžíce hladké mouky
  • majoránka
  • česnek
  • olej na smažení
  • zakysaná smetana a čerstvá pažitka

Pracovní postup:

Brambory a batáty omyjte, oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Přendejte je do mísy, přidejte nastrouhaný čedar a dvě vejce. Osolte, opepřete a zahustěte moukou. Vzniklé řidší těsto dochuťte rozemnutou majoránkou a prolisovaným česnekem. Promíchejte a nechte chvíli odstát. Pokud je těsto moc řídké, přidejte trochu mouky. Na rozpáleném oleji smažte bramboráky, hotové dávejte na talíř vyložený papírovou utěrkou, která nasaje přebytečný tuk. Podávejte s dipem ze zakysané smetany, dochucené solí, pepřem a pažitkou.

 

4. Zapečené brambory s uzeným lososem a čerstvým sýrem

Suroviny na 4 porce:

  • 4 velké brambory
  • 300 g čerstvého sýra
  • 100 g zakysané smetany
  • sůl a pepř
  • olej
  • 200 g uzeného lososa
  • čerstvý kopr na ozdobu

Pracovní postup:

Brambory omyjte, ale neloupejte. Propíchněte je vidličkou a dejte na 5 minut do mikrovlnné trouby předvařit. Pak je položte na pečicí papír nebo alobal, osolte, opepřete, pokapejte olejem a zabalte. Pečte na 190 °C asi 20 minut. Mezitím si připravte náplň – smíchejte čerstvý sýr se zakysanou smetanou, osolte a opepřete. Lososa rozdělte na čtyři porce. Hotové brambory nařízněte svrchu a opatrně zmáčkněte. Na talíři naplňte brambory sýrovou náplní, poklaďte lososem a posypte čerstvým koprem.

Diskuze

Reklama