Reklama

Sezona grilování je tu! Vyzkoušejte naše netradiční recepty na špízy se švestkami nebo žebírka v coca-cole

8. Července 2018
Eva Jeřábková
Žebírka v coca-cole nebo ryba v ananasu. Takové recepty volají po vyzkoušení!
Zdroj Pixabay.com
Grilování je fenomén posledních let. Jakmile už je jen trochu teplo, Češi hromadně vytahují grily a ulicemi se line libá vůně. Na grilu můžete připravovat maso, ryby, mořské plody, dokonce i ovoce a zeleninu. Pokud jste tomu propadli i vy, jistě oceníte 4 naše netradiční recepty.
Reklama

Kuřecí špízy na pivě a medu

Šťavnaté, lahodné a především rychlé. Masu prospěje, pokud ho namarinujete den předem.

Suroviny:

  • 4 ks kuřecích prsou nakrájených na kostky 
  • 3 stroužky rozdrceného česneku
  • 200 ml piva
  • 2–3 lžíce medu 
  • 1 lžička sušených drcených chilli papriček 
  • 1 lžička dijonské hořčice 
  • 60 ml sójové omáčky s nižším obsahem soli 
  • 1 lžíce olivového oleje
  • čerstvé bylinky (např. koriandr nebo petrželka)

Postup:

Všechny přísady vyjma bylinek spolu promíchejte ve větší misce. Maso pokryjte marinádou a misku přetáhněte fólií. Nechte nejméně 2 hodiny až přes noc v ledničce.

Rozehřejte gril. Kousky masa napíchejte těsně vedle sebe na špízy, marinádu uchovejte.

Grilujte za občasného obracení a potírání marinádou asi 20 minut, až bude maso propečené a hezky ožehlé. Ozdobte případně bylinkami nebo sezamem a podávejte.

 

Kuřecí špízy se švestkami

Další varianta oblíbených špízů, tentokrát se švestkami.

Suroviny:

  • 240 g celozrnné rýže 
  • 300 g kuřecích prsou 
  • 1 ks červené cibule 
  • 1 ks červené nebo žluté papriky
  • 2 lžíce medu 
  • šťáva z 1 citronu
  • 2 lžíce olivového oleje 
  • 1 lžička kurkumy 
  • 1/2 lžičky mletého chilli 
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 2 lžičky sušeného oregana
  • sůl
  • 100 g sušených švestek 

Postup:

Rýži dejte vařit do osolené vody podle návodu na obalu (cca 25–30 minut).

Kuřecí prsa očistěte a nakrájejte na kostičky. Cibuli si oloupejte a nakrájejte na větší kusy, aby šla napichovat. To samé udělejte s paprikou.

V misce smíchejte med, šťávu z citronu, olivový olej a koření. Nakonec přidejte maso a nechte alespoň 20 minut marinovat.

Na špejli napichujte střídavě maso, papriku, cibuli a švestky. Mělo by vzniknout 8 špízů, které opékejte ze všech stran na grilovací pánvi s olivovým olejem cca 12 minut. Hotové špízy podávejte s celozrnnou rýží.

 

S pestem, avokádem nebo nutellou. 8 způsobů, jak ještě vylepšit grilovaný sýr

 

Ryba grilovaná v ananasu

Ananasová šťáva dodává rybám zajímavou příchuť, která se grilováním ještě umocní. Navíc vám poslouží jako grilovací nádoba.

Suroviny:

  • 4 ks kůry z čerstvého ananasu
  • 1 ks tučnější čerstvé ryby (makrela, treska)
  • sůl a čerstvě namletý pepř

Postup:

Rozehřejte gril. Z ananasu opatrně odkrojte kůru tak, aby měla přibližně stejnou velikost jako rozpůlená ryba. Tu osolte a opepřete a položte na jeden kus kůry. Druhým kusem rybu přikryjte a svažte vše dohromady kuchyňským provázkem.

Balíčky položte na gril a opékejte z každé strany asi 12 až 15 minut, záleží to na velikosti ryby a síle kůry. Jakmile ale maso ryby získá mléčnou barvu, je propečené.

 

Žebírka na coca-cole

Oblíbený americký nápoj dodá masu velice příjemnou chuť a vůni.

Suroviny:

  • 1,5 litru coca-coly 
  • 1 ks velké cibule rozkrojené na čtvrtky 
  • 6 stroužků oloupaného a rozdrceného česneku
  • 1 lžíce celého pepře 
  • 2 kg vepřových žebírek vcelku

Omáčka:

  • 100 g másla
  • 1 ks malé cibule, nakrájené nadrobno 
  • 2 stroužky rozdrceného česneku 
  • 250 ml kečupu 
  • 1,5 lžičky hořčičného prášku
  • pár lžic přírodního krupicového cukru
  • 1 lžička worcesterské omáčky
  • 300 ml coca-coly 
  • sůl a čerstvě namletý pepř

Postup:

Do velkého hrnce dejte coca-colu, čtvrtky cibule, česnek, bobkové listy a kuličky česneku. Vložte žebírka a případně dolijte vodou tak, aby byla ponořená. Uveďte do varu, snižte příkon na co nejmírnější a žebírka za občasného obracení vařte asi 1 hodinu, až budou zcela měkká a maso půjde snadno od kostí.

Zatímco se maso vaří, připravte si omáčku. Ve velké silnostěnné pánvi promíchejte všechny přísady kromě soli a pepře, uveďte do varu a pak na mírném stupni povařte do zhoustnutí. Podle chuti osolte a opepřete, nechte trochu vychladnout a rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. (Omáčku můžete připravit až 5 dnů předem a uchovat v ledničce.)

Gril rozehřejte na vysokou teplotu. Žebírka vyndejte z vývaru, osušte je, osolte, opepřete a hojně potřete omáčkou. Za častého obracení je pak grilujte asi 8 minut z každé strany. Volně je zakryjte alobalem a nechte asi 5 minut odpočívat, pak rozdělte na jednotlivá žebírka a podávejte se zbylou omáčkou k namáčení.

Diskuze

Reklama