Reklama

Sezona melounů je tu a my vám poradíme osvědčený trik od farmáře, jak vybrat ten zralý a nejlepší

20. Července 2018
Petra Járková
Vychutnejte si chuť zralého sladkého melounu
Zdroj Pixabay
Témata: meloun , zralost , zelenina , farmář , léto
Tato sladká osvěžující zelenina, kterou si stále mnoho lidí plete s ovocem, rozhodně patří k oblíbeným letním pochoutkám malých i velkých. My vám přinášíme tip, jak poznat, že meloun, který chcete koupit, bude zralý, šťavnatý a chutný.
Reklama

Pokud si při výběru melounu na trhu nebo v obchodě nejste jisti, zda bude zralý a nepřinesete si domů vodovou hmotu bez chuti a vůně, pak se nechte inspirovat několika radami farmářů, které vám přinášíme.

Když je budete dodržovat, můžete si být jisti, že v sezoně domů přinesete ten nejlepší kousek ze širokého okolí, na kterém si pochutnáte vy i vaše děti.

1. Velikost plodu

Pokud byl meloun vypěstován u nás v Čechách a je příliš velký, pak je zřejmé, že na něj bylo použito příliš mnoho hnojiva. Bude tedy lepší tohoto obra se vyvarovat. 

2. Dostatečná váha

Ať už je meloun jakkoliv velký, měl by být dostatečně těžký. Pak máte jistotu, že pod slupkou se skrývá sladký a zdravý plod.

Boží způsob, jak naporcovat meloun, abychom po snědení neměli ulepené ruce

3. Pruhy zralosti

Čím jsou "čáry zralosti" žlutější, tím máte větší pravděpodobnost, že bude plod sladší.

4. Vůně

Pokud necítíte ze slupky melounu žádnou vůni, pak to znamená, že nebyl vypěstován přírodním způsobem a rozhodně ho nekupujte. Slupka by měla vonět svěže a čerstvě.

5. Zvuk

Pokud při ťukání do melounu uslyšíte dutý zvuk, pak máte ten pravý. Další možností je uchopit ho oběma rukama a lehce zmáčknout, pokud začne mírně praskat, je to také v pořádku.

Diskuze

Reklama