Síla sušičky: Jak správně usušit ovoce a zeleninu?

Jablko je k sušení ideální.
Zdroj: Pixabay
Jablko je k sušení ideální.Sušené švestky jsou osvědčenou klasikou.Sušené meruňky pomáhají proti otokům.Sušené citrony a pomeranče krásně provoní váš byt.+ 1 fotka+ 2 fotky

Sušit lze prakticky jakékoli ovoce a zeleninu. K sušení vybírejte jen zralé suroviny, bez známek poškození či napadení hnilobou nebo plísní. Nebojte se sušit ani kyselé nebo málo sladké plody, právě naopak!

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 06. 11. 2018 12:24

Čistota je základ

Vybrané plody vždy dobře omyjte, osušte a nakrájejte na plátky. Všechny kousky by měly být stejné. 

Rovnoměrné rozložení

Plátky nebo kousky surovin naskládejte na tác tak, aby se vzájemně nepřekrývaly. Pod šťavnatější suroviny dejte raději sušicí vložku, aby z nich neodkapávala šťáva na spodní tácy, a také z důvodu jednodušší následné údržby. 

Sušte dle návodu

Nastavte sušení dle doporučení v návodu k sušičce, a pokud konkrétní suroviny sušíte poprvé, každých pár hodin je zkontrolujte.

Jak poznáte, že je hotovo?

Usušené houby a zelenina by měly být při stisknutí tvrdé a křehké, ovoce zase kožnaté a pružné. Můžete také naříznout jeden kousek, který jste nechali trochu vychladnout, a zkontrolovat, jestli uvnitř opravdu nezbyla žádná vlhkost. 

Co dělat po usušení?

Usušené ovoce, zeleninu nebo houby nechte asi 1 hodinu vychladnout. Neprodlužujte čas pro chladnutí, sušené suroviny by mohly absorbovat vlhkost z okolního vzduchu a bylo by nutné je znovu dosušit. Teprve po vychladnutí uskladněte sušené potraviny ve vzduchotěsných nádobách nebo sáčcích. Nádoby uložte ideálně na temné místo při pokojové či nižší teplotě. Sušené plody mají trvanlivost minimálně 1-2 roky. 

Rada závěrem

Pokud chcete předejít zhnědnutí některých druhů ovoce (jablek, hrušek nebo meruněk), před sušením namočte nakrájené řezy do směsi připravené z 250 ml vody a 1 lžíce citronové šťávy. Kousky ovoce pak nechte chvíli okapat a můžete rovnou sušit. Ovoce ošetřené tímto roztokem zůstane v průběhu sušení světlé a nezhnědne ani během skladování. 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články