Pozor na bakterie: Jaké potraviny pod vodovod nepatří?
Berete jako samozřejmost, že když přijdete z nákupu, vše, co se dá omýt, omyjete? Je to logické, voda v nás vyvolává pocit čistoty, alespoň té ...
VíceMáte ráda jogurty, ale připadá vám, že je v nich málo ovoce? Snědí vaše děti dva denně a vám se zdá, že je to další nenápadný žrout peněz? Chcete být šetrná k přírodě a nevyhodit každý den čtyři plastové kelímky? Vyrobte si svůj domácí jogurt s ovocem, jakým chcete a připravte svým ratolestem lahodnou svačinku do školy.
Příprava domácího jogurtu není vůbec složitá. Za cenu osmi malých kelímků jogurtu si navíc doma vyrobíte litr mnohem zdravějšího a vyšperkovat ho můžete domácím džemem od babičky. Uchovávat jej budete ve skle, čímž zmenšíte objem odpadkového pytle plastu vyprodukovaného vaší domácností.
Potřebujeme: 2 litry polotučného mléka, 300g neslazeného kondenzovaného mléka, 1 velká lžíce jogurtu (s živými kulturami), čisté sklenice s uzávěrem, teploměr.
Čerstvé mléko zahřejeme asi na 80 stupňů. Vyčkáme zhruba 10 minut a po menším zchladnutí (zhruba na 60 stupňů) přilijeme mléko kondenzované. Přidáme jogurt a promícháme buď ručně, nebo použijeme tyčový mixér. Připravenou směs uchováváme v teplotě zhruba 30-35 stupňů, ne více, jelikož by jogurt ztratil bakterie. Takto jogurt uchováváme po dobu cca 12 hodin. Po uplynutí této doby je směs připravená ke konzumaci. Jestliže nechcete jen „obyčejný“ jogurt, na dno připravených skleniček nasypte ovoce, které se vám tetelí v mrazáku ještě z loňska, babiččin džem nebo cokoliv, čím jogurt dovedete k dokonalosti a obrazu svému.
Berete jako samozřejmost, že když přijdete z nákupu, vše, co se dá omýt, omyjete? Je to logické, voda v nás vyvolává pocit čistoty, alespoň té ...
VíceChystáte se na dovolenou do teplých krajů? Pak si je dobré uvědomit, že až pobyt v tropech skončí, vrátíte se zpět sem, do zimních měsíců a vaše ...
VíceDnes v noci ve věku 85 let odešel světoznámý módní guru Karl Lagerfeld do návrhářského nebe. Zemřel po těžké nemoci v nemocnici v Paříži a v ...
VíceAž třetinu příčin vzniku rakoviny ovlivňuje nesprávné stravování. Vhodnou skladbou jídla tak můžete hodně ovlivnit a zachránit. Podívejte se na ...
VíceMožná jste si všimli toho, že i akné je v různých obdobích roku jinak agresivní. V létě se vždy na přechodnou dobu zlepší a v zimě naopak zhorší. ...
VíceVedle již legendárních divadelních představení, která českou loutkovou scénu proslavila po celém světě, nabízí nově Divadlo Spejbla a Hurvínka ...
VíceUmělé prodlužování řas je u českých žen velmi populární. Dlouhé a husté řasy ale nejsou bez rizika. Nekvalitní umělé řasy obsahují akryláty a ...
VíceKdyž jste před listopadem 1989 zavítali do některé z českých jídelen či restaurací, většinou jste se setkali s pivem čepovaným pod míru, nevrlou ...
VíceDnes by oslavil svůj velký den filmový velikán, který však 13. dubna loňského roku zemřel v nemocnici po silném zápalu plic ve věku 86 let. Smrt ...
VíceDieta CICO bude fungovat zkrátka vždycky. Můžete jíst naprosto cokoliv. Levná jídla, instantní jídla nebo klidně i fast food. Je to jedno. CICO ...
Více